FIA: Mercedes mag meer olie verbranden dan de concurrentie

Het Mercedes F1-team kreeg dit seizoen flinke kritiek van de concurrentie, omdat het naast de racebenzine olie met additieven zou verbranden voor extra vermogen. Ook in Monza blijft het team er blikken olie doorheen jassen, met toestemming van de FIA.

Hoeveel olie verbruikt uw auto? Het antwoord hierop is sterk afhankelijk van wat er op de oprit staat: is dit een E60 M5 met een dikke V10 (een notoire olieboot), dan zal het verbruik wat hoger liggen dan wanneer dit een 328i is, om maar een willekeurig voorbeeld te noemen. Één ding wat in ieder geval zeker is: zo veel olie als een F1-bolide zal je auto nooit verbruiken, want dan was er iets heel erg mis. Vanaf Monza komend weekend heeft het deelnemersveld een limiet opgelegd gekregen van 0,9 liter olie per 100 km. Dit was 1,2 liter, en dat is ook de hoeveelheid die Mercedes er doorheen blijft jagen.

De Zilverpijlen wisselden namelijk in Spa van motor (naar het vierde, en daarmee laatste penaltyloze, exemplaar), en de regels dicteren dat een krachtbron die al kilometers heeft afgelegd voor Monza gebonden is aan de oude regels, niet aan de nieuwe. Dus: Mercedes mag 100% van de oude olielimiet verstoken, maar als klantenteams later naar een nieuwe Mercedesmotor wisselen zijn zij gebonden aan 75%, oftewel de nieuwe 0,9 liter-limiet.

Is dit eerlijk? Ferrari zal dit met een hartgrondig 'NO' beantwoorden, maar wie het subjectief bekijkt ziet dat de renstal van Toto Wolff gewoon netjes binnen de gestelde regelkaders blijft.