De moeizame regels rondom DRS - soms mag het wel, dan weer niet - maken races eigenlijk nauwelijks spannender. Als het niets toevoegt, waarom zou je het dan nog handhaven? Net als de gridstraffen die coureurs krijgen als er een onderdeel in hun auto vervangen wordt. Denk aan de 65 plaatsen gridstraf die Stoffel Vandoorne in zijn eigen thuisrace kreeg, of aan de straf die Max Verstappen nu boven het hoofd hangt in Monza. Ze maken races niet interessanter, het werkt eerder demotiverend, waarom zou je kijken als je favoriete coureur door de scheidsrechters wordt genaaid?
Ross Brawn vindt het allemaal ook irritant geneuzel en hij wil er wat aan doen. De Brit is ook de uitgelezen persoon om de regels aan te passen, hij is Sports Director bij Liberty Media, de eigenaar van het Formule 1-circus. Tegen Motorsport neemt hij dan ook geen blad voor de mond: "Ik haat het dat de technische problemen invloed uitoefenen op de races." Hij vervolgt: "wanneer een auto in de race stilvalt, kan je stellen dat dat veroorzaakt wordt een technisch probleem en invloed heeft op de race. Dat snapt een fan. Maar dat een fan moet slikken dat zijn held achteraan moet starten omdat hij zijn motor heeft moeten wisselen, zorgt niet bepaald voor geweldige sport. Daar moeten we een oplossing voor vinden. Ofwel met een andere vorm van straffen, of door de gridstraffen helemaal te schrappen en gewoon te leren leven met het probleem dat men probeerde op te lossen."
De gridstraffen zijn ooit verzonnen om ervoor te zorgen dat het racen goedkoper wordt. Als je langer met een onderdeel of motor doet, kost het immers minder geld. Het straffen moet volgens Brawn echter op een andere manier gebeuren, bijvoorbeeld door de constructeur strafpunten in het kampioenschap te geven. Zo wordt het racen in ieder geval niet beïnvloed.
Met DRS is iets anders aan de gang. Doordat de regels zijn bedacht op basis van windtunneltests met maar een auto, kunnen ze elkaar maar moeilijk inhalen. Daarom is DRS er nu, maar de nieuwe regels waar Brawn aan werkt moeten ervoor zorgen dat Formule 1-wagens kunnen slipstreamen en elkaar in kunnen halen zonder dat een klapvleugel nodig is.
Helaas gaat het allemaal nog wel tot 2021 duren voordat het week van Brawn en zijn commissie in werking treedt. In dat seizoen komen ook de nieuwe motoren en weer vernieuwde auto's.