Max Verstappen wil miljoenenboete voor motorleverancier

Nu sportdirecteur Ross Brawn van de Formule 1 heeft geopperd om gridstraffen te vervangen door andere sancties, doet ook Max Verstappen een duit in het zakje: "Men moet het voelen als men geen goed werk aflevert."

Zowel Max Verstappen als Daniel Ricciardo kunnen het weekend in Monza wel ongeveer op hun buik schrijven. Beide Red Bull-wagens hebben nieuwe onderdelen gekregen in de aandrijvingsunit, waardoor ze een gridstraf zullen krijgen. Hoeveel plaatsen de beide rijders naar achteren worden gezet is nog niet duidelijk. De Telegraaf gaat er vanuit dat het flinke straffen zullen zijn. Er zijn dus flink wat onderdelen vervangen.

Max Verstappen probeert ondertussen de zaak van de zonnige kant te bekijken: "Ik  probeer positief en rustig te blijven. Maar het wordt natuurlijk wel steeds lastiger". De excuses van Renault doen dan ook weinig: "Ik hoef geen verontschuldigingen, ik wil dat de problemen aangepakt worden."

Waar Ross Brawn gisteren voorstelde om gridstraffen te vervangen door een strafpuntensysteem voor de constructeur ziet Max liever een ander systeem. Verstappen wil dat de coureur niet getroffen wordt en ook de constructeurstitel is iets waar de coureur voor werkt: "Een flinke geldboete voor de leverancier zou beter zijn. Hoeveel? Een paar miljoen euro. Het mag best pijn doen. Alleen niet bij de rijder."

Het lijkt niet heel aannemelijk dat het idee van Verstappen ook echt wordt aangenomen. Het systeem van het maximale aantal onderdelen is juist ingevoerd om de Formule 1 minder extreem duur te maken. Als er dan miljoenenboetes worden uitgedeeld is het makkelijk om de onderdelen weer gewoon vrij te geven.

Overigens zijn er veel meer teams die Monza aangrijpen om onderdelen te vervangen. Ook Toro Rosso gebruikt het circuit in Italië om de straf te incasseren. Verstappen: "En misschien krijgt ook Honda weer wat straffen, dat kan zomaar. Ja, het wordt dringen geblazen achteraan. Gezellig, toch?"