Handel! Belgisch bedrijf scoort met anti-aanslag-barrière

Binnenkort in een Makro bij u in de buurt: mobiele barrières die auto's, trucks, busjes en suikerpatiënten op ramkoers doen stoppen. 

Het Brusselse bedrijf Pitagone staat vandaag in de schijnwerpers met de F11: een verzwaarde barrière die zich bij een aanrijding in de voorwielen van een terroristenvoertuig vreet (pdf). In tests wist het veredelde hekje kleine vrachtwagens van 7,5 ton met een snelheid van 48 km/u te stoppen. We vermoeden dat de Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV's) hier nog gewoon doorheen denderen, maar het remt in ieder geval af. En ze zijn mobiel, in tegenstelling tot de nu veelgebruikte betonblokken. Naar verluidt levert Sargentini binnenkort custom F11-plantenbakken

Filmpje: de slow-down van een 7,5 tons vrachtwagentje

$bp("Brid_04514888", {"id":"9627","width":"880","height":"495","video":"161737"});

Marc Weissberg, baas van Pitagone, zegt dat het antiterreurhek specifiek is gemaakt met het oog op vrachtwagenaanslagen in Europa. "Het moest een flexibel systeem zijn. Je weet immers nooit van tevoren van waar het gevaar zal komen. Zware en dure veranderingen aan de infrastructuur van een plein wilden we niet, net als betonblokken waar je kranen en veel mankracht voor nodig hebt. Onze mobiele barrière kan één persoon in een paar minuten opbouwen."

De angst voor ramsalafisten (©Pritt) blijkt wel uit de toegenomen vraag voor dit soort symptoombestrijdingshekjes. Ze staan al bij Roland Garros, Eurodisney en in steden als Gent. Volgens Weissberg heeft de Zweedse stad Malmö ook al een container vol barrières besteld.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fbbee99c7c87', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });