De Nederlandse transportsector is van mening dat het mogelijk is om over acht jaar al uitstootvrij te rijden binnen grote steden. TLN, brancheorganisatie voor transporteurs, wil ook de uitstoot in buitengebieden flink naar beneden krijgen (al worden er geen concrete cijfers genoemd).
TLN: "Elektrisch aangedreven vrachtauto’s vormen voor stadsdistributeurs een belangrijke factor in de reductie van CO2-uitstoot in de stad. We verwachten dat het haalbaar is om in 2025 de bevoorrading van de grotere binnensteden met zero emissie voertuigen te verrichten. Daarnaast is het belangrijk om een uitfaseringsregeling te treffen tot 2030 voor het gebruik van biodiesel en biogas."
Als TLN slaagt om alle betrokken partijen (Rijksoverheid, gemeenten, collega-brancheorganisaties, de buurtbakker) over te halen, dan kan het wel eens hard gaan met het wegjorissen van meurende busjes en roetverspreidende trucks in steden. Uiteindelijk ontkomen we niet aan het elektrificeren van goederenvervoer, dus waarom niet meteen een realistisch jaartal prikken?
De levering van e-trucks kan nog wel een issue worden, want het aanbod is nog erg summier. Iets dat TLN ook beaamt: "Om ervoor te zorgen dat vervoerders niet in de problemen komen tijdens de kostbare overgangsfase naar ander materieel, achten wij een subsidieregeling nodig. Er zijn al veel goede voorbeelden van duurzame oplossingen en ideeën van TLN-leden. Uiteindelijk moeten er voldoende elektrisch aangedreven vrachtauto’s van de productieband rollen."
Jammer van die subsisie-oproep, maar als het binnensteden in rap tempo kan vrijmaken van dieselwalmen...