Alpina D5 S is de snelste diesel van de wereld

Bij Alpina zijn ze zo goed in het veredelen van BMW's dat de Beierse merknaam bijna niet meer op de auto voorkomt. De opgepompte diesels uit de 5 Serie heten bij Alpina D5 S en ze zijn rubberschroeiend snel.

In maart toonde Alpina de benzineversie van de verbeterde BMW 5 Serie, daar komt in Frankfurt de dieselvariant bij: D5 S. Het is de snelste in serie geproduceerde dieselwagen ter wereld geworden. 

Onder de motorkap ligt een 3,0 liter zes-in-lijn met tweestapsturbo die goed is voor 388 pk en 800 Nm koppel. Die cijfers maken het mogelijk om de sedan in 4,4  seconden naar de 100 kilometer per uur te lanceren. Op de Duitse Autobahn kan je vervolgens door blijven versnellen to 286 kilometer per uur.

Alpina heeft het xDrive-systeem van BMW aangepakt en levert dat nu standaard op de D5 S. Om alle kracht ook van de motor naar de vier wielen te kunnen transporteren namen ze de achttrapsautomaat onder handen. Er zitten nog degelijkere onderdelen in en de software is aangepast zodat hij nog sportiever of nog comfortabeler kan schakelen.

De schokdempers zijn elektronisch in te stellen via de Driving Experience Control in het iDrive-systeem van de auto. Uiteraard nam Alpina geen genoegen met de wielen die BMW onder de auto schroeft: er zitten extra lichte 20 inch gesmede wielen van het eigen merk onder. 

Aan de buitenkant kun je kiezen voor de klassieke Alpinakleuren Blue Metallic of Green Metallic (of een van de BMW Individual-kleuren). Het instrumentenpaneel is opnieuw vormgegeven in de huisstijl van de tuners. In Duitsland gaan de sedan en de touring respectievelijk € 87.900 en € 90.400 kosten.