Eindelijk. De nieuwe TVR Griffith is hier

Ruim 500 pk in een auto van 1250 kilo. Het klassieke recept voor een TVR is veel power en weinig gewicht. Met 400 pk per ton is sportwagenbouwer uit Blackpool weer terug. Na elf jaar van droogte tonen de makers hun nieuwe Griffith.

In 2006 rolde de laatste TVR uit de productieloods in Blackpool, nadat het de Rus Nikolai Smolenski niet was gelukt om er een goedlopend bedrijf van te maken. Liefhebbers van de Griffiths, Chimaera's en Cerbera's moesten het ruim een decennium doen zonder een nieuwe auto uit noordwest Engeland. Het wachten is echter voorbij met de komst van de nieuwe Griffith. Dit weekend staat hij voor het eerst te glimmen op de Goodwood Revival.

In tegenstelling tot zijn naamgenoot die van 1991 tot en met 2002 werd gebouwd is deze Griffith een gesloten auto. De Britten spreken van cutting edge technologie voor hun auto, maar ze hebben wel gewoon een V8-motor bij Ford uit het rek getrokken. Wellicht doelen ze eerder op het nieuwe iStream-platform waar de auto op is gebouwd. Die basis is ontworpen door autogenie Gordon Murray (van de McLaren F1). Dankzij het platform kan de auto gebruik maken van zowel stalen delen als koolstofvezel, waardoor de auto maar 1.250 kg weegt en een ideale 50:50 gewichtsverdeling heeft.

De ontwerpers van de buitenkant - ook in dienst van Gordon Murray Design - hebben hun best gedaan om de auto in de familie van oudere TVR's te laten passen zonder meteen vol retro te gaan.

De moto is de vijfliter V8 van de Ford Mustang, maar hij is wel langs Cosworth gestuurd om er nog wat extra pk's uit te toveren. De motor levert er nu 506 en moet de nul naar honderd in minder dan vier seconden kunnen afleggen. De topsnelheid ligt rond de 320 kilometer per uur.

Aan de onderkant is de auto helemaal glad waardoor hij zich dankzij grondeffect vastzuigt aan de weg. De ophanging bestaat uit double wishbones rondom met verstelbare schokdempers. Vooraan woorden de wielen gestopt door geventileerde remmen met zes zuigers per stuk, achter hebben ze ieder vier zuigers en de besturing is elektrisch bekrachtigd.

Er zijn in ieder geval 500 stuks van deze nieuwe Griffith gepland. De productie begint tegen het einde van 2018 en dan kan de auto ergens begin 2019 bij de eerste kopers op de stoep staan.