Kartelwaakhond: 'hee VW, schiet eens op met dieselfix!'

Sjoemelsoftware schrijven is kennelijk makkelijker dan de gevolgen ervan op te lossen. Twee jaar na dato wachten nog veel VW-klanten op een fix, en dus worden de ACM en haar Europese zusters nu echt ongeduldig.
@media (max-width: 679px){#fig-65dcc31b8be4a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dcc31b8be4a img{#fig-65dcc31b8be4a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65dcc31b8be4a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dcc31b8be4a img{#fig-65dcc31b8be4a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65dcc31b8be4a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dcc31b8be4a img{#fig-65dcc31b8be4a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65dcc31b8be4a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65dcc31b8be4a img{#fig-65dcc31b8be4a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

Kent u de Angelsaksische uitdrukking 'carry a big stick'? Wie een flinke stok heeft om mee te slaan wordt doorgaans serieuzer genomen dan iemand wiens macht voornamelijk beperkt blijft tot tandeloze maningen en boze brieven. Case in point: in de VS moest Volkswagen bloeden wegens dieselgate en dus kwam er onder grote druk van consumentenwaakhonden en rechters heel snel een ruimhartig opkoopprogramma. En de meeste Europese klanten? Die krijgen geen bal, en wachten al lang op het moment dat het sjoemelboek dicht gaat. Voor zover dit ze interesseert dan.

Een belangrijke reden hiervoor is dat er in Europa voor VW beduidend minder druk achter een oplossing zit dan aan de andere kant van de oceaan. Het beste waarmee onze waakhonden kunnen komen is een zoveelste brief waarin de automakers pretty please worden gevraagd of ze nu misschien eens een beetje tempo willen maken met oplossingen. Zo heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) "samen met de andere Europese toezichthouders Volkswagen opgeroepen bezitters van een dieselauto met aangepaste software nu snel tegemoet te komen". In een persbericht zegt de ACM dat nog lang niet alle bezitters van zo’n auto hier duidelijk geïnformeerd is over:

  • waarom hun auto moet worden gerepareerd;
  • wat de eventuele gevolgen zijn als ze dat niet doen, bijvoorbeeld voor de garantie;
  • dat de reparatie kosteloos is en de garantie wordt verlengd;
  • wat zij moeten doen als zich na de reparatie problemen voordoen.

Ha. Twee jaar na het uitbreken van het schandaal komt de ACM nog eens met een inhoudsloze aanmaning. VW moet nu binnen een maand aangeven hoe het deze problemen van consumenten in de diverse Europese landen gaat oplossen. Daarna - komt 'ie - 'kunnen handhavingsacties volgen van de lidstaten, ook van Nederland'. Nou, poe poe, we denken dat in Wolfsburg na het lezen van dit persbericht meteen alle alarmbellen rinkelden en meteen met PRIO 1 alle beschikbare mankracht op deze nijpende zaak gezet is. Want het laatste dat ze daar willen is weer zo'n indrukwekkende boze brief van de ACM krijgen....