Audi loost stuur en pedalen in de Aicon

Hij rijdt 800 kilometer op een keer opladen en heeft geen chauffeur nodig om naar je toe te komen. De Aicon is Audi's visie op de topklasse van de automobiele toekomst.

Met een wielbasis van 3,74 meter heeft de Aicon 24 centimeter meer ruimte tussen de wielen dan de nieuwe Audi A8. De complete auto is 5,44 meter lang en 2,10 breed. Met 1,51 is de auto niet bijzonder hoog, zeker in de huidige SUV- en Crossover-minnende tijden.

Het is een auto die level vijf autonoom kan rijden, wat inhoud dat er geen stuur en pedalen meer nodig zijn. Aangezien de bestuurder de lampen niet meer nodig heeft om te kunnen zien, zijn die vervangen door pixelpatronen. Die kunnen wel de voor en achterkant van de auto verlichten (voor minder geavanceerde verkeersdeelnemers), maar kunnen ook mededelingen doen aan overige weggebruikers.

Binnenin heeft het verwijderen van de besturingselementen gezorgd voor veel meer ruimte en licht. Om de auto alsnog te kunnen bedienen gebruikt Audi spraak, touchpanelen en ook eye-tracking. Een ander bijzonder onderdeel van de Aicon is de afwezigheid van gordels en airbags. De Duitsers menen dat ongevallen uitgesloten zijn als alle auto's met elkaar in contact staan. 

Elk wiel heeft een elektrische motor die voor de aandrijving zorgt. Bij elkaar hebben ze 354 pk en 550 Newtonmeter. Het 800 Volt laadsysteem zorgt ervoor dat de auto in een half uur weer tachtig procent van zijn bereik terug kan laden. Het accupakket zou ook goed moeten zijn voor een bereik van achthonderd kilometer.

Naast de Aicon toonde Audi ook de Elaine. Dit is een Level 4 autonome auto, een stapje lager dus. De auto is gebaseerd op de e-tron Sportback. De vierde generatie autonomie houdt in dat de auto zichzelf naar een parkeervak kan sturen en zelf een lader kan opzoeken om de 95 kWh-accu bij te laden. Op de snelweg kan de auto zich ook bij snelheden van tussen de 60 en 130 km/h zelf sturen. Ter vergelijking: de nieuwe A8 is de eerste auto die tot 60 km/h helemaal alleen door het verkeer kan (én mag).