Mercedes EQA is de premium hatchback van de toekomst

Mercedes pakt uit op de beurs in Frankfurt met de Concept EQA. Het is de visie op een toekomstige compacte hatchback met een elektrische aandrijving en een ster op de neus. Helaas blijft het voorlopig nog even bij een concept car.

Waar BMW zijn I-label heeft voor elektrische voertuigen, lanceert Mercedes het EQ-label. Mercedes roept trots dat het in 2022 meer dan tien volledig elektrische auto's heeft gelanceerd en om deze woorden kracht bij te zetten krijgen we wederom een elektrische concept car voorgeschoteld. Het is een proces dat we ook bij de concurrenten van Volkswagen en BMW zien, maar wat tot nu toe nog vrij weinig daadwerkelijke showroommodellen heeft opgeleverd. Blijkbaar laat de elektrische revolutie nog even op zich wachten.

De concept car die Mercedes deze keer heeft meegenomen geeft een voorproefje van een compacte elektrische auto. Een hatchback met een gestroomlijnd design en een bijzonder strak uiterlijk. Het meest opvallende is de enorme dichte grille voorop, waarop trots de ster van het merk prijkt. Aan de achterzijde zien we een brede lichtbalk die alleen wordt onderbroken door een kleinere versie van het logo. 

Twee elektrische motors zorgen voor de aandrijving en gezamenlijk is het systeem goed voor meer dan 200 kW (272 pk). Permanente vierwielaandrijving en twee verschillende rij-instellingen moeten het model een dynamische wegligging bezorgen, al zullen we dat natuurlijk nooit kunnen controleren omdat het een concept car is.

Volgens Mercedes is het batterijpakket modulair en kan deze dus uitgebreid worden voor meer actieradius. In de meest gunstige uitvoering levert dat een range van 400 kilometer op. Het opladen van de batterijen gebeurt middels een laadbox aan de muur of via inductieladen

Officieel noemt Mercedes nog geen datum, maar een productiemodel van deze EQA zou in 2020 zijn debuut kunnen maken. Het model gaat dan de concurrentie aan met andere elektrische kleintjes zoals de BMW i3 en de nog te verschijnen Volkswagen ID hatchback. Het wordt voor Mercedes de instapper in een line-up van elektrische auto's die op het punt staat te verschijnen. Echt waar.