Monsterlijke Porsche Cayenne Turbo krijgt 550 pk

Na de presentatie van de nieuwe Porsche Cayenne was het natuurlijk een kwestie van tijd voordat de krachtige Cayenne Turbo ook in het opgefriste jasje zou verschijnen. Nu is ook deze mastodont aan de buurt en hij heeft nog meer vermogen gekregen.

De 520 pk van de vorige generatie Cayenne Turbo leek ons al ruimschoots voldoende, maar blijkbaar kan er altijd meer bij. De nieuwe Turbo perst 550 pk en 770 Nm uit zijn 4.0 bi-turbo V8. Genoeg om de gigant in 4,1 seconden naar de 100 km/u te katapulteren (3,9 tellen met het Sport Chrono Pakket) en te eindigen op een topsnelheid van 286 km/u. 

De optische wijzigingen zijn in lijn met de eerder gepresenteerde Cayenne en is meer een evolutie dan een revolutie ten opzichte van de vorige generatie. Een opvallend detail op de Turbo is de adaptieve dakspoiler, de eerste keer dat we een beweegbare spoiler op een SUV vinden. Die zorgt voor extra downforce op de achteras, maar fungeert ook als airbrake bij hard remmen. 

Porsche wil de Cayenne Turbo vooral sportief houden en heeft daarom een paar nieuwtjes geïntroduceerd om de wegligging te verbeteren. Driekamer-luchtvering, actieve schokdempers, zes rijhoogtes, Porsche Torque Vectoring Plus en optionele achterasbesturing; deze Turbo heeft genoeg snufjes om over op te scheppen tegenover je vrienden die daarna je vrienden niet meer willen zijn. 

De proletenbak plus verschijnt eind december op de Nederlandse markt. Aan dit stukje over de top luxueus knallen hangt natuurlijk wel een prijskaartje: voor 204.300 euro is de nieuwe Cayenne Turbo van jou.