Suzuki Swift Sport is lichtgewicht funmachine

De Suzuki Swift Sport is vernieuwd en is nog sneller en lichter gemaakt. De kleine Suzuki heeft een bescheiden vermogen, maar hoopt dat te compenseren met een laag gewicht. 

Onder de motorkap van de Swift Sport huist een 1,4 liter turbocharged viercilinder die goed is voor 140 pk en een nette 230 Nm. Nu is dat voor de moderne performance hatchbacks een lachertje, maar de kleine opdonder heeft een geheim wapen: zijn gewicht. De vorige versie was al geen vetzak, maar dankzij een grondig dieet is de Swift Sport nog 80 kilo verloren, waardoor het drooggewicht nu onder de duizend kilo belandt. Met 970 kilo schoon aan de haak hoeft de viercilinder maar weinig te vervoeren. 

Het grootste deel van de gewichtsbesparing is het gevolg van een nieuw platform dat Suzuki gebruikt voor deze hatchback. Dit frame is ook een stuk stijver dan de vorige editie, wat de wegligging ten goede moet komen. De auto is lager en breder, wat voor een betere stabiliteit zorgt. De wielbasis groeide met 20 mm en de wielen staan in de breedte 40 mm verder uit elkaar.

Al deze aanpassingen maken van de Swift Sport overigens geen pure sportauto. Het blijft gewoon een compacte hatchback voor dagelijks gebruik met alle gebruikelijk snufjes die daarbij horen. Optionele gadgets als Lane Departure Warning en Weaving alert en de standaard aanwezige Adaptive cruise control en een systeem dat je waarschuwt als je voorligger plots remt moeten ervoor zorgen dat de kleine Japanner ook door de Europese veiligheidskeuring komt. 

De prijs van de nieuwe Swift Sport is nog niet bekend, maar het ziet ernaar uit dat dit de budgetoptie wordt voor de hot hatch-kopers. Die krijgen dan een Suzuki die minder gepeperd is dan zijn grotere concurrenten, maar wel alle ingrediënten bij zich draagt voor een hoop plezier.