De Volkswagen Up is een bijzonder populaire auto op onze wegen, maar Volkswagen heeft zo zijn twijfels over de toekomst van het model. Het blijkt verdraait lastig om de CO2-uitstoot van de stadsauto laag te houden zonder de kosten te veel te laten stijgen. "Bij kleine auto's is het heel moeilijk om de uitstoot onder de 93 of 95 gram CO2 per kilometer te krijgen zonder hoge kosten", geeft Volkswagens topman Herbert Diess toe. "We zien nog steeds een toekomst voor het segment, maar we moeten afwegen hoeveel winst en positieve CO2-effecten we krijgen van de Up."
Iedere fabrikant moet volgens de Europese uitstootregels zijn gemiddelde uitstoot onder een bepaald niveau krijgen. Een paar jaar terug waren de kleine modellen nog essentieel om dat gemiddelde fors naar beneden te trekken. Ondertussen zijn de ontwikkelingen gevorderd en stoten ook veel grotere modellen minder dan 100 gram CO2 per kilometer uit. Het belang van de stadsauto voor het lage gemiddelde neemt hierdoor af. Door de stevige concurrentie in het segment zijn de marges ook klein en levert de Up relatief weinig geld op. "De kleine auto's moeten goed zijn voor ons CO2-gemiddelde en anders moeten we ze heroverwegen. Of de prijs omhoog gooien."
Dat betekent overigens niet dat er helemaal geen toekomst voor de Up is. In opkomende markten als Brazilië doet het kleintje het uitstekend en daar doen ze ook niet moeilijk over een grammetje CO2 meer of minder. Voor Europa is het lastiger. "Het verkopen van kleine auto's is lastig. Het is een Europees probleem", moet Diess erkennen. Het probleem zit hem vooral in het goedkoop zuinig maken van benzinemotoren. "Het wordt ingewikkeld. Een elektrische Up is veel logischer", concludeert de VW-baas, waarmee hij misschien wel de sterkste hint over de Europese toekomst van het model geeft.
De topman bekent dat er momenteel nog geen beslissing is gemaakt over de Europese carrière van de Up dus voorlopig blijft de compacte auto nog in de showroom staan. Desgevraagd laat ook Skoda-baas Bernhard Maier weten dat er nog geen plannen zijn om de Citigo (Up met een ander logo) te schrappen, al benadrukt hij dat het model vooral een hit is in opkomende markten. Ook hij geeft aan dat het model zich goed leent voor een elektrische versie, waarmee het wel het wel duidelijk is waar het heen gaat. De Up en Citigo zullen voorlopig nog wel even bij ons zijn, maar hun toekomst ligt in Europa meer bij batterijen dan bij brandstof.