Officieel: Renault dumpt Toro Rosso voor McLaren

Het was eigenlijk al rond, maar het is fijn dat de teams het nu bevestigen. Renault en Toro Rosso gaan uit elkaar en de Franse motorbouwer gaat een deal aan met McLaren. Daarnaast gaat Sainz naar het fabrieksteam van Renault.

De grote stoelendans met de motorleveranciers is dan echt ingezet. Renault verlaat Toro Rosso en maakt de overstap naar McLaren voor de seizoenen 2018, 2019 en 2020. McLaren en vooral hun eerste rijder Fernando Alonso ergeren zich al drie jaar kapot aan de slecht presterende Honda en heeft besloten het nu eens met Renault te proberen.

Zoals een ontslagen werknemer weleens een nietmachine jat, gaat ook Renault niet bij Toro Rosso weg met lege handen. De Fransen nemen coureur Carlos Sainz mee en plaatsen hem volgend jaar in hun fabrieksteam. De 23-jarige racer neemt daar de plek van Jolyon Palmer in en wordt daarmee de nieuwe teamgenoot van Nico Hülkenberg. "I’m very happy to be joining Renault Sport Formula One Team. To be a Formula 1 driver for a manufacturer team is an honour."

Scuderia Toro Rosso bevestigt ondertussen dat het vanaf volgend jaar met Honda-motoren gaat rijden. "We are very pleased with our new partnership with Honda and the opportunities this presents, and we start to work immediately", kondigt een positieve technisch directeur James Key aan. Wie de plek van Carlos Sainz inneemt, is nog niet bekend. 

Hoewel er officieel nog niets is bevestigd, gaat iedereen ervan uit dat ook Red Bull Racing en Renault hun relatie verbreken na dit seizoen. Wie de nieuwe motorleverancier van de auto van Max Verstappen wordt, is nog niet bekend. 

Honda ligt het meest voor de hand, maar Teambaas Christian Horner heeft voor extra verwarring gezorgd met recente uitspraken. "There will be another annoucement coming soon that isn't Porsche or Honda. We have a relationship with a car firm." Red Bull werkt samen met Aston Martin, maar we zien dat bedrijf niet volgend jaar al met een F1-motor komt. Het is dus wachten op meer nieuws uit het Red Bull-kamp.