Hamilton wint Singapore en Ferrari's killen Max

Lewis Hamilton verstevigt zijn leiding in het kampioenschap met een overwinning in Singapore. Daniel Ricciardo wordt tweede, maar Verstappen baalt weer. De Ferrari's zorgen dat Max' race na een paar meter al voorbij is.

Max Verstappen op de eerste startrij en regen uit de lucht; het zijn de ideale omstandigheden. Helaas mag het niet zo zijn, want de Ferrari's besluiten Max al voor eerste bocht te sandwichen. Verstappen kan nergens heen en krijgt een tik van Raikkonen. Hij lijkt nog even door te kunnen rijden, maar krijgt in de eerste bocht alsnog Kimi vol in zijn zijkant. Einde race! Max en Kimi vallen uit en Vettels race is een paar meter later ook voorbij als hij spint als gevolg van de opgelopen schade.

Bekijk hieronder de crash + onboard beelden:

$bp("Brid_05654941", {"id":"9627","width":"880","height":"495","video":"164453"});

Lewis Hamilton profiteert van alle chaos in de eerste bocht en pakt dankzij een goede start de leiding. Dat is een positie die hij de rest van de wedstrijd niet meer uit handen geeft. Ondanks dat er in totaal drie keer een safety car op de baan verschijnt, weet Ricciardo bij de herstart Hamilton nooit te bedreigen. Ook Bottas op P3 weet zich niet verder naar voren te vechten en dat zorgt aan de kop van het veld voor een vrij saaie race. 

Hamilton kan het niet schelen, want hij pakt 25 punten terwijl zijn directe concurrent Vettel met lege handen staat. Daardoor staat Lewis nu 28 punten voor op Vettel en daarmee heeft hij de grootste voorsprong tot nu toe dit jaar. Met nog zes races te gaan heeft de Brit het kampioenschap stevig in handen.

Achter de leiders gebeurt wel het nodige. De Renaults, Force India's, McLarens en Hazen vechten regelmatig met elkaar en dat zorgt gelukkig voor wat spanning in de wedstrijd. Crashes van Kvyat en Ericsson resulteren in safety cars en dat houdt het veld lekker dicht bij elkaar. 

Buiten de top 3 is Carlos Sainz de grote winnaar van vandaag. Hij pakt een mooie vierde plaats en dat is een uitstekend resultaat voor een Toro Rosso. Ook Vandoorne pakt met een zevende plek voor McLaren belangrijke WK-punten.

Over twee weken rijdt het hele circus in Maleisië, maar tot die tijd zal er nog genoeg nagepraat worden over deze wedstrijd. Vooral de crash met de Ferrari's en Verstappen is een heet discussiepunt. Het helpt dan niet als Ferrari dingen zoals de onderstaande tweet naar buiten brengt, waarin ze Max Verstappen de schuld geven van het incident. 

Update. Wedstrijdleiding geeft niemand straf

Zoals verwacht: de stewards hebben besloten dat zowel Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen als Max Verstappen geen volledige of hoofdzakelijke schuld hadden aan het ongeluk. Iedereen vrijgesproken. FIA en Ferrari blijven elkanders vriendjes. 

Hoebahoebahoebahobhob

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f017d5a78a0f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });