Hoewel de autobouwers hard roepen dat de huidige diesels schoner zijn dan ooit en dieselgate echt achter de rug is, blijft de brandstof onder vuur liggen. De Noorse wetenschappelijke non-profitorganisatie IIASA besloot een onderzoekje te wijden aan de brandstof en de resultaten zijn niet goed.
Zoals iedereen weet ligt de daadwerkelijke uitstoot van een auto ver boven die van de gecontroleerde laboratoriumtest. Dat betekent dat er veel meer giftige gassen in de lucht komen en dat is volgens de onderzoekers killing. Alleen al in 2013 zouden in de Europese Unie (+Zwitserland en Noorwegen) ongeveer 10.000 mensen voortijdig zijn overleden door de uitlaatgassen. In Italië is het daarbij met ruim 2.810 doden door stikstofoxiden (NOx) het slechts vertoeven.
Het team berekende dat de daadwerkelijke uitstoot van zelfontbranders tussen de vier en zeven keer zo hoog ligt dan dat de onrealistische Europese testen aangeven. Zouden de diesels in de echte wereld net zoveel stikstofoxide de lucht in schieten als in het laboratorium, dan zou de helft van alle slachtoffers voorkomen kunnen worden. Zouden diesels net zo schoon zijn als benzineauto's, die door hun hogere verbrandingstemperatuur minder NOx uitstoten, dan zou het aantal doden zelfs met driekwart kunnen dalen.
In Nederland is het ook geen feest. Ondanks ons beperkte formaat zijn er toch 360 personen gesneuveld door overmatige dieseldampen. Dit zouden er slecht 180 kunnen zijn als de diesels zich aan hun uitstootcijfers hielden. Dat is overigens niet alleen de schuld van sjoemelende fabrikanten, want ook een realistische uitstoottest zou de verschillen met het echte verkeer kunnen terugdringen.