Mercedes breidt diesel-inruilpremie uit naar Nederland

Mercedes-Benz en zustermerk Smart voeren in Nederland een inruilpremie naar Duits voorbeeld in. Wie zijn oude diesel inruilt krijgt respectievelijk €2.000 of €1.000 voordeel bovenop de inruilwaarde.

Met de actie is moederconcern Daimler bij ons weten de eerste fabrikant die de inruilpremie ook naar Nederland uitrolt. Hiermee troeven ze landgenoten Volkswagen af, die ook voornemens is een inruilpremie in Nederland in te voeren, maar dit nog niet heeft gedaan.

De klant ruilt een willekeurige dieselauto uit de uitstootcategorie Euro I t/m IV in voor een nieuwe Mercedes of Smart (de regeling geldt dus definitief niet voor benzineauto's, in tegenstelling tot eerdere communicatie vanuit Daimler). De waarde van de auto wordt bepaald door het onafhankelijke AutotelexPRO, de inruilpremie komt hier bovenop. Een voorbeeld: u ruilt uw oude Peugeot 206 HDi met een waarde van €3.000,- in voor een Mercedes A-Klasse van €25.000,- Dan betaalt u netto €20.000,-. In werkelijkheid nog een fractie minder, want de inruilpremies zijn exclusief BTW. Ergens een sloopbarrel voor niks op de kop tikken heeft geen zin, de in te ruilen auto moet minstens 6 maanden op naam staan van de koper.

De actie loopt tot het einde van dit jaar, zo lang de dealervoorraad strekt. Uiterste leverdatum van de nieuwe auto is 31-3- 2018. Voor wat betreft de teruggenomen auto's: als deze Euro I t/m III zijn worden deze gedemonteerd, Euro IV-modellen worden doorgeschoven naar andere markten.

De Nederlandse woordvoerder van Mercedes-Benz bevestigde desgevraagd dat het een Europawijde actie van moederconcern Daimler betreft. Hiermee nemen de Duitsers een voortrekkersrol op zich: vooralsnog zagen we alleen in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk op grote schaal inruilpremies verschijnen.