Te gek: McLaren maakt Iron Man-harnas voor miljardair

Een handgemaakt beschermend en onopvallend harnas, gemaakt voor een miljardair die door fysieke beperkingen niet (goed) zonder zou kunnen functioneren. Het is Iron Man in de echte wereld, minus de opwindklok voor de rikketik.

U kent McLaren eerst en voornamelijk van de auto's en de F1-racers, maar de Britse firma doet ook andere soorten engineering. De Applied Technologies-divisie van het bedrijf, die zich richt op onder andere bio-medische toepassingen, werd benaderd door een miljardair die als gevolg van enkele operaties structurele zwaktes had in zijn borstbeen en ribbenkast. De pijn die hiermee gepaard ging maakte dagelijks functioneren zeer moeizaam en daarnaast hing altijd het risico op verder letsel in de lucht in het geval van onbedoelde drukvorming, bijvoorbeeld door een aanspannende autogordel of een per ongeluk porrende elleboog.

McLaren ontwikkelde een bespoke vest voor de anonieme miljardair, met zachte comfortabele materialen op de plek waar contact met het lichaam wordt gemaakt en een hard koolstofvezel schild om eventuele klappen op te vangen. Tussen vest en schild zitten drie dempende gelzakjes. 

Elke vorm van druk op de zwakke plekken (borstbeen en vierde ribben) wordt vermeden, de drukpunten liggen verder naar buiten. Het artikel hierover in Men's Health maakt een groot mysterie van de zeer anonieme opdrachtgever, wiens identieit slechts bij een handvol mensen binnen McLaren bekend was, doch dit weerhield McLaren er niet van een complete video over het product in elkaar te schroeven. Zo black ops was dit project dus ook weer niet.

Door de optimale pasvorm kan het schild zeer onopvallend gedragen worden. Mits de laag kleren eroverheen niet te nauwsluitend is zie je er niets van, dus de klant kan met een gerust hart zijn soortgenoten treffen zonder zwakte te tonen. Het absorberende vermogen van het schild bedraagt 150 Joule, wat gelijk staat aan het laten vallen van vijf bowlingballen op het vest vanaf een meter hoogte.

Goedkoop was het niet, maar de man is miljardair, dus who cares dat het vest evenveel kostte als een nieuwe 570GT? Het is een interessante vertakking van een bedrijf dat we vooralsnog vooral van auto's kenden, met potentieel om veel geld in het laatje te brengen. En dat is welkom, want die 30 tot 40 miljoen per jaar die Alonso moet kosten drukken zwaar op het budget van McLaren.