McLaren en Honda beginnen moddergevecht na breuk

Sinds de breuk tussen McLaren en motorleverancier Honda vorige week officieel werd zijn de handschoenen bij beide partijen uitgedaan. De verwijten vliegen bij de normaal zo gesproken ingetogen Britten en Japanners over en weer, wat slechte PR is.

Zowel Britten als Japanners hebben de reputatie nooit het achterste van hun tong te laten zien. Beleefdheid en een zekere mate van ingetogenheid gaan boven alles. Normaalgesproken dan, want in het conflict tussen McLaren en Honda, dat twee-en-een-half jaar lang de tijd kreeg om in een grote snelkookpan te sudderen, wordt inmiddels door beide partijen fel van zich afgebeten. 

Na de breuk die voor de GP van Singapore bekend werd gemaakt is het voor iedereen duidelijk dat Honda het nog zes races met McLaren uit moet houden, alvorens de wissel naar Toro Rosso te maken. In een zeer on-Japanse uithaal liet Honda-motorsportbaas Masashi Yamamoto deze week optekenen dat McLaren niet om kan gaan met veranderingen en dat hij verwacht dat Toro Rosso een stuk flexibeler is, wat de samenwerking ten goede zal komen. Het was een uiting van frustratie nadat Honda zich lange tijd koest had gehouden, ook toen het met een nog lopend contract door McLarens F1-directeur Zak Brown werd geschoffeerd.

Een reactie van McLaren laat niet lang op  zich wachten. Teambaas Eric Boullier veegt naar de partner die ze in de jaren '80 zo veel succes bracht: Honda heeft ze geloofwaardigheid als topteam en sponsors gekost. "When you look at the last three years it's been a proper disaster for us in terms of credibility and getting new sponsors," aldus Boullier in een interview met de officiële F1-site.

Volgens Boullier kwam het doorslaggevende moment van kentering  voor zijn team tijdens de tests in Barcelona, voor aanvang van dit seizoen. Het betere tempo van het tweede seizoen onder het nieuwe partnerschap leek totaal verdwenen. Vervolgens is er nog een tijd aangemodderd, totdat de knoop werd doorgehakt en werd besloten Honda en zijn enorme budget de deur te wijzen. Financieel zal het even pijn doen, maar volgens Boullier is de keerzijde dat het team binnen vijf jaar weer aan de top is, 'waar het hoort'.

In het vraaggesprek spreekt de Franse McLaren-man nog wel enkele zalvende woorden dat hij blij is dat Honda blijft in de F1, maar de ondertoon is duidelijk: McLaren en Honda worden voorlopig even geen vrienden.