Meer mensen delen hun partner dan hun auto

Autodelen wordt elk jaar populairder en als we de fabrikanten mogen geloven is autobezit in de toekomst meer de uitzondering dan de norm. Nu is het nog niet zo ver, want ondanks een sterke toename worden er nog maar weinig auto's gedeeld.

Aan het begin van dit jaar telde Nederland 30.697 deelauto's, zoals Greenwheels, Car2Go of MyWheels. Dat zijn er best veel als ze allemaal voor je huis geparkeerd staan, maar op een nationaal wagenpark van 8,4 miljoen personenvoertuigen is het nauwelijks van invloed. Aangezien 3,3 procent van de Nederlanders in een open relatie zit, kunnen we stellen dat er nog steeds meer partners dan auto's gedeeld worden. 

Het zal je niet verbazen dat de deelauto's vooral populair zijn in de steden waar autobezit harder wordt tegengewerkt dan georganiseerde criminaliteit. In Amsterdam moet je bijvoorbeeld nu al een parkeervergunning aanvragen als je hem wil hebben voordat je achterachterkleinkind met pensioen gaat en dat zorgt ervoor dat de deelauto daar het populairst is. Utrecht staat dankzij een actief autowerend beleid op een tweede plaats.

Het aantal deelauto's is het afgelopen jaar met 23 procent gestegen, maar dat is in absolute cijfers slechts 5.700 voertuigen. De Bovag roeptoetert trots dat deelauto's veel vaker elektrisch zijn, maar nog steeds rijdt slechts 4 procent op stroom. In vergelijking met slechts 1 procent van het totale Nederlandse wagenpark is dat veel meer, maar waanzinnig hoge cijfers zijn het zeker niet.

De deelauto heeft dus nog een lange weg te gaan, maar vrijwel ieder autoinstituut dat in de glazen bol staart komt tot de conclusie dat een gedeelde vierwieler over een paar jaar heel normaal is. Het is dus zeker een ontwikkeling om rekening mee te houden, maar nu nog even niet.