Helmut Marko gelooft heilig in de Honda-motor

Vorige week werd bekend dat Honda in bed duikt met Toro Rosso. De Japanse motorfabrikant maakte in 2014 hun terugkeer in de Formule 1 samen met McLaren, maar die samenwerking werd geen succes.

McLaren en Honda maakte vorige week bekend dat de samenwerking aan het eind van het seizoen stopgezet zou worden, waardoor het Engelse team door Renault-motoren aangedreven kon worden. Hierdoor moest Toro Rosso haar Renault-motoren afstaan en overstappen op Honda.

Voor Red Bull zou dit een optimaal beeld kunnen geven over welke motor het beste is om te gebruiken in 2019, als het contract met Renault afloopt. Maar het Franse bedrijf laat niet zo met zich spelen en heeft besloten om na 2018 niet meer te verlengen met Red Bull. Hierdoor zit het Oostenrijkse team zo goed als zeker vast aan Honda-motoren in 2019.

Volgens adviseur Marko is dat helemaal geen probleem, ondanks de talloze uitvalbeurten waar de McLarens dit jaar mee kampen: “We hebben natuurlijk al contact met Honda gehad en ook zelf het nodige al onderzocht. Hetgeen wat Honda ons heeft meegedeeld en wat we zelf hebben onderzocht, stemt ons in ieder geval positief voor de toekomst”, zo laat Marko weten tegenover ORF.

“Je ziet ook duidelijk dat de motor van Honda steeds beter wordt. In Singapore stond McLaren al met beide auto's in de top 10. Daarnaast weten we natuurlijk wat er zich op de achtergrond nog meer afspeelt."

Niet alleen het resultaat in Singapore geeft goede hoop aan Marko. Het feit dat Honda één van de grootste autofabrikanten in de wereld is, laat zien dat de Japanners weten wat ze doen: “Honda heeft voldoende financiële middelen en heeft één van de modernste fabrieken met de beste apparatuur. Ze richten zich volledig op de Formule 1 en willen absoluut winnen. Nu moeten we er alleen voor zorgen dat deze samenwerking ook goed gaat verlopen en er wel rekening mee houden dat de Japanse mentaliteit anders is dan de Europese”, zo sloot Marko af.

Marko laat wel weten nog even in het midden of het zeker is dat Red Bull in 2019 de Honda-motoren gebruikt. Daarvoor wil het team eerst nog even zien hoe de Japanners zich ontwikkelen: “We wachten gewoon eerst af hoe het tussen Toro Rosso en Honda uitpakt. In september 2018 maken we dan wel bekend wat we in 2019 gaan doen.”