Het ministerie steekt 2,6 miljard in het hoofdwegennet (pdf met alle details voor als je niet kan slapen). Dat geld gaat vooral naar een aantal grote projecten waar het komende jaar aan gewerkt wordt en dat zijn: de Rijnlandroute, Rotterdamsebaan, Zuidasdok, A10-knooppunten de Nieuwe Meer en Amstel, A1 Apeldoorn-Azelo en A15 Papendrecht-Sliedrecht.
Dit zijn langlopende projecten die nog enkele jaren in beslag nemen, maar volgend jaar kunnen we ook alvast enkele nieuwe lappen asfalt verwelkomen. Onder meer de verbrede snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere, de N18 Varsseveld – Enschede en de A27/A1 Utrecht Noord – knooppunt Eemnes – Bunschoten moeten in 2018 open gaan.
Je zou het misschien niet denken als je 's ochtends aansluit in de file, maar Nederland staat momenteel op de derde plaats van landen met de beste infrastructuur. De afgelopen jaren is er 700 kilometer aan asfalt bijgekomen, maar dat is nog niet genoeg. Tot en met 2031 komt er dus nog minstens 1.000 kilometer bij.
Meer asfalt alleen is niet voldoende, want na enig aandringen van milieufans heeft de rechter de staat gedwongen om aan de afgesproken Europese luchtwaarden te voldoen. Daarom gaat het ministerie bekijken hoe de CO2-uitstoot kan worden teruggedrongen. Concrete plannen zijn er nog niet, maar er wordt onder meer gekeken naar "nieuwe vervoerstechnieken en slimmere vormen van mobiliteit". Denk hierbij onder meer aan zelfrijdende auto's en deelauto's, maar ook drones en zelfs de hyperloop worden meegenomen in de brainstormsessies. Misschien moeten ze ook eens kijken naar tunnels waarbij je de uitlaatgassen eerst nog kan filteren voordat ze in de buitenlucht verschijnen. Elon regelt het voor een mooi prijsje...