VW trekt kosten Dieselgate gewoon van de belasting af

Boetes, reparaties en software-updates kosten allemaal geld, maar vooral van boetes is dat ook de bedoeling. VW trekt het gewoon van de belasting die ze betalen af, en dat mag ook gewoon volgens de Duitse minister van Economische Zaken.

Volkswagen en alle andere merken die verwikkeld zijn in het Dieselgate-schandaal blijken de kosten die ermee gemoeid zijn af te kunnen trekken van de belasting. In het totaal gaat het om een bedrag van ruim een miljard euro, voor de paar miljoen getroffen auto's. Het ombouwen of herprogrammeren van de motoren kost ergens tussen de €100 en €200 per auto.

Ondertussen hebben veel fabrikanten ook een slooppremie geboden voor het inruilen van een oude vervuilende diesel en het aanschaffen van een auto met een betere motor. Waarschijnlijk kunnen de fabrikanten de kosten die ze daarvoor maken ook van de belasting aftrekken. Uiteindelijk zijn het volgens de oppositiepartijen in Duitsland dus de burgers die de kosten voor het schandaal betalen.

Het lijkt allemaal heel schokkend, maar eigenlijk is het logisch. Bedrijven betalen belasting over de gemaakte winst en als er geen winst is, dan betalen ze daarom geen belasting. De kosten van het Dieselschandaal drukken de winst, waardoor de bedrijven minder belastingen hoeven af te dragen. Is het daarmee gratis geworden voor de topmanagers? Zeker niet, veelal worden ze betaald met bonussen die gebaseerd zijn op de behaalde winst: ook die worden dus lager als de winst afneemt.