Duur grapje. Le Mans-winnende Ferrari 275 P te koop

Dit veilingitem heeft alles in zich om een monsterlijk hoog bedrag op te leveren. Een racer van het onder verzamelaars populairste merk, uit het meeste populaire deel van de geschiedenis, die ook nog eens een legendarische race won: Ka-ching!

Deze Ferrari 275 P komt uit 1964 en dat was een toptijd voor Ferrari. Het steigerende paard domineerde op de circuits en dan met name tijdens de 24 uur van Le Mans. Sinds 1960 wonnen de Italianen de race en in 1964 moest de 275 P die succesreeks voortzetten. De druk was hoog, want Ford ging in de aanval met zijn GT40.

De 275 P was een evolutie van de 250 P die in 1963 de Franse race op zijn naam zette. De 3.0 liter V12 uit die auto werd onder handen genomen en vergroot naar 3,3 liter. Een 4.0 liter versie van de motor verscheen in de 330 P. Ferrari nam de druk van Ford serieus en zette vier 275 P's in en één 330 P. Daarnaast verschenen er nog twee 330 P's van een klantenteam aan de start. 

De Ford GT's bleken nog last van kinderziektes te hebben en vielen allemaal uit. Het zorgde na 24 uur racen voor een compleet Ferrari-podium met een fabrieks 330 P op plek drie, een klanten 330 P op de tweede plaats en de overwinning voor deze 275 P. De auto legde een afstand van 4695,3 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 196,638 km/u.

Na het succes in Le Mans verdween de auto met chassisnummer 0816 naar de Verenigde Staten waar er nog vijf jaar mee geracet werd door Bill Cooper. Daarna eindigde de racecarrière van deze Ferrari en verdween de auto in de indrukwekkende collectie van Pierre Bardinon. Deze Fransman verzamelde al vroeg Ferrari's en creëerde een collectie met de meest begeerlijke exemplaren waar zelfs Enzo Ferrari bewonderend over sprak. Op een gegeven moment waren vijf van de negen Ferrari's die ooit Le Mans wonnen in handen van Bardinon. Auto's die hij niet alleen bewaarde, maar waar hij ook in reed op zijn eigen circuit in zijn achtertuin.

De verzamelaar overleed in 2012 en een jaar later maakte ook zijn vrouw de stap naar de eeuwige racebanen. De kinderen bleven niet alleen met een grote erfenis achter, maar kregen ook de belastingdienst achter zich aan. Hierdoor zagen ze zich genoodzaakt unieke Ferrari's uit de toch al uitgedunde collectie te verkopen, wat resulteert in het aanbieden van deze 275 P. 

Een verwachte opbrengst heeft veilinghuis Artcurial nog niet bekend gemaakt voor deze auto, maar gezien de zeldzaamheid, zijn racegeschiedenis en dat paardje op de voorzijde verwachten we dat de opbrengst makkelijk in de zeven getallen kan eindigen. Misschien kan deze Ferrari zelfs een gooi doen naar de titel 'Duurste auto ooit'. Gelukkig hebben we nog de tijd om een extra krantenwijk te nemen, want de veiling is pas op 9 februari in Parijs. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dead7b0a72e9', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });