Audi RS4/RS5 Carbon Edition: tot 80 kg lichter

Audi's RS5 en RS4 Avant zijn nog maar koud onthuld, of de Duitsers introduceren een exclusieve variant met een serieuze gewichtsbesparing door koolstofvezel. Voor een vijfcijferig bedrag schrapt Audi een volwassen persoon uit je RS.

Koolstofvezel (CFRP) is de shit in performanceland, en Audi Sport (het oude quattro GmbH) is inmiddels ook met zijn carbon surfboard deze zeer renderende golf aan het bedwingen. Één en ander heeft er wellicht mee te maken dat de nieuwe baas Stephan Winkelmann bij Lamborghini vandaan komt. 

Van de RS4 Avant en RS5 Coupé wordt een Carbon Edition gemaakt, met een gewichtsbesparing van respectievelijk 60/80 kg. Laatstgenoemde krijgt een dak van zichtbaar koolstofvezel, iets dat concurrent BMW al enige tijd op bepaalde M-modellen levert. De standaard 19" wielen worden vervangen door 20"-exemplaren, die ondanks hun grotere diameter 2kg per stuk minder wegen. Voor de foto's kon Audi kennelijk even geen RS4 vinden, want ze hebben alleen de coupé de wereld ingestuurd.

Uiteindelijk komt het totaalgewicht van de RS4/5 Carbon Edition uit op 1.730/1.585 kg, waarmee het nog steeds geen vedergewichten zijn, maar een zo laag mogelijk gewicht is nou eenmaal niet Prio 1 bij dit soort auto's. De modellen zijn in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd, met eerste leveringen in maart 2018 (RS4) en december 2017 (RS5). De meerprijs bedraagt 10.000 / 12.500 GBP (€11.400/€14.225), Audi Nederland zoekt momenteel voor ons uit of de modellen ook naar ons land komen.

Aan de specs verandert verder niets: de auto is nog steeds vierwielaangedreven en haalt 450 pk en 600 Nm uit de 2.9 V6. Kiest u maar, deze Carbon Edition of toch die van BMW?