Nee hè, ook Jaguar Land Rover gaat ingewikkelde namen plakken

Wat is er in de autofabrikanten gevaren dat ze steeds meer lettertjes op de kofferbak van hun modellen willen plakken? Na Audi, BMW en Mercedes gaat ook Jaguar Land Rover op moeizame aanduidingen over.

In China zijn ze gek op letters op auto's. Heel fijn voor ze, maar in Europa zouden we daar helemaal niets mee te maken moeten hebben. Toch stappen steeds meer fabrikanten over op meer letters, in plaats van het in Europa gewenste minder letters. Eerst was daar Audi die allerlei extra letters op hun voor Chinezen extra verlengde auto's plakte, en nu gaat de gehele goegemeente ineens meedoen. Een beetje petrolhead ziet toch zo met welke auto hij het van doen heeft?

Maar motoren kun je niet zien, tenzij je een kenner van uitlaatpijpen bent. Daarom hadden merken altijd het gebruik om ergens in de naam de cilinderinhoud van de motor te laten zien, prima systeem. Met de overstap op elektro- hybrideaandrijving wordt het echter lastig. Daarom stappen veel bedrijven nu over op het weergeven van het vermogen van de auto.

Net als McLaren gaat Jaguar Land Rover binnenkort het aantal pk's van de auto gebruiken als naam voor een auto. Zo krijgen we de F-Type P380 AWD. Gelukkig hebben de beide Britse merken wel bedacht dat hun eigen BHP's niet goed genoeg zijn voor de rest van de wereld. Ze gebruiken daarom de op het Europese continent gehanteerde ps als getal. JLR kiest voor de toevoeging P, van petrol, voor een benzinemotor en in het geval van een diesel komt er de logische D bij. De hybride en elektrische auto's van JLR die in aantocht zijn hebben nog geen extra letters, maar we gokken op de H en de E vóór het aantal pk's.

De namen die JLR kiest zijn gelukkig redelijk overzichtelijk, maar niemand zit te wachten op die typenummers. Echt, plak de aanduidingen alsjeblieft niet op de achterkanten van de auto's.