Audi's nieuwste racer heeft slechts één versnelling

Waar je in de personenauto's doodgegooid wordt met 8-, 9- en 10-bakken, gaat Audi back to basics met zijn nieuwste eenzits-racewagen, die evenveel verzetten als stoeltjes heeft. Geen ranke hybride R18 meer, maar een geheel elektrische e-tron FE04.

Mocht u het nieuws gemist hebben: Audi rijdt sinds dit seizoen voor het eerst in bijna 20 jaar niet meer op Le Mans, want het management haalde een streep door het peperdure LMP1-project (geschatte kosten: €250 miljoen per jaar). Jammer maar helaas. In plaats daarvan duikt Audi net als iedere andere fabrikant op de raceserie van de toekomst, de Formule E. Vooralsnog is dit een totaal niet-aansprekend concept waarin op geïmproviseerde stratencircuits in metropolen rond de wereld wordt gereden, inclusief autowissel halverwege, want de batterijen van de racers houden het nog geen hele race vol.

Maarrrrrr...dat gaat allemaal veranderen, de eerste jaren Formule E waren slechts vormend. Vanaf 2018 zijn veel minder onderdelen gestandaardiseerd, wat ontwikkelingsvrijheid in chassis en aandrijflijn betekent. Daarnaast is de autowissel vanaf volgend jaar passé. Kortom: het begint enigszins op een volwassen raceserie te lijken, gesterkt door alle grote fabrikanten die als vliegen op de stroop op de raceklasse afkomen.

Enfin, Audi heeft dus de etron FE04, met achter het stuur de regerend kampioen Lucas di Grassi (33, startnummer 1). Zijn teamgenoot is de Duitser Daniel Abt (24), die met startnummer 66 rijdt. Om zijn Audi te herkennen zijn rode accenten op de wit-groen-zwarte livery aangebracht. Samen met techpartner Schaeffler werd de aandrijflijn ontwikkeld, die een behuizing van carbon heeft. De transmissie heeft als gezegd één versnelling.

Teambaas van Team Audi Sport ABT Schaeffler - zoals de equipe voluit heet - is Allan McNish. Hem kent u wellicht nog van onderstaande spectaculaire crash in Le Mans:

Een dergelijke carnage zult u in de Formule E niet zo snel zien. De eerste Formule E race van het seizoen is op 2 december aanstaande in Hong Kong. Kijken dus! Of niet, we gaan het niet controleren.