Vertrek Bottas leverde Williams klein fortuin op

Het vertrek van Nico Rosberg heeft Mercedes niet alleen een regerend wereldkampioen gekost, ze moesten ook diep in de buidel tasten voor Valtteri Bottas. Hoe diep precies, dat werd vandaag bekend.

Wanneer één van je coureurs ondanks een lopend contract in de winterstop plotseling vertrekt, dan frons je even je wenkbrauwen als topteam. Op zijn minst. Een groter probleem is het stoeltje bezet te krijgen door een capabale coureur, aangezien alle toppers al vastliggen. Voor Mercedes was de enige optie Valtteri Bottas bij Williams vandaan halen, en dus wreven ze in Wantage in hun handjes. Williams wist heel goed dat Mercedes met de rug tegen de muur stond en ze dus de hoofdprijs konden vragen. 

Williams presenteerde deze week zijn eerste halfjaarresultaten van 2017, met een hele nette winst van ruim 10,4 miljoen GBP. Deze was nagenoeg compleet te danken aan de transfer van Bottas: Motorsport berekende dat Mercedes een bedrag (ball park) van 10 miljoen GBP, bijna 12 miljoen euro, overmaakte voor de Fin. Het is een flinke transfersom voor een coureur die zijn gouden tijden nog moet beleven, ook al bedraagt Mercedes' geschatte jaarbudget zo'n 500 miljoen GBP. 

Overigens was WIlliams de helft van de transfersom direct weer kwijt om het salaris van de teruggehaalde Felipe Massa op te hoesten. De oude Braziliaan krijgt zeer vorstelijk betaald om elke race rond de 10e plek te rijden en inhalers van de baan te drukken. 

Of 12 miljoen voor een coureur veel is? Dat ligt eraan hoe je het bekijkt: Alonso verdient per jaar het drievoudige, maar dat is een tweevoudig wereldkampioen en een coureur van de buitencategorie. In tegenstelling tot de voetbalwereld gaan in de F1 transferbedragen niet zo openbaar over tafel, maar dat komt voornamelijk omdat de racers doorgaans gewoon hun contract uitdienen. Als je Bottas' opbrengst bijvoorbeeld afzet tegen de 200 miljoen die Neymar Barcelona opleverde lijkt het peanuts. En misschien had Williams nog wel meer kunnen vangen voor de Fin, maar waarschijnlijk waren ze bang dat als ze de duimschroeven nóg verder aandraaiden, ze een paar losse moeren in hun Mercedes-motor zouden vinden.