Max Verstappen hoopt op regen in Maleisië

Na een erg natte eerste vrije training in Maleisië weet Max Verstappen het zeker: laat die regen maar komen. De Red Bulls kunnen de concurrentie makkelijk aan in de nattigheid, dus een beetje hemelwater zou zondag goed uitkomen.

"In de regen heb ik het naar mijn zin", lacht Verstappen nadat hij in de eerste vrije training de snelste tijd heeft neergezet. "’s Middags, toen het droog werd, ging het ook wel aardig. Al was de balans in de auto aanvankelijk niet optimaal. Jammer dat ik geen lange run heb kunnen doen.”

In de tweede training blijft het droog en moet Max genoegen nemen met een vierde plek achter de Ferrari's en Daniel Ricciardo. Verstappen legt slechts elf ronden af voordat de sessie twintig minuten voor tijd wordt afgevlagd vanwege het ongeluk van Grosjean. "We waren niet snel genoeg ten opzichte van Ferrari, maar ik heb er vertrouwen in dat we zaterdag dichterbij komen."

De Ferrari's lijken snel op dit circuit, dus voor de race op zondag kan Red Bull Racing wel een beetje goddelijke hulp gebruiken. "Waar ik op hoop? Een beetje regen. Niet te veel, want dan rijden we helemaal niet", zo wenst Verstappen met een kleine sneer naar de te voorzichtige wedstrijdleiding. 

Aangezien hopen op goddelijk ingrijpen niet het meest betrouwbare plan is, werkt Red Bull zich ook uit de naad om de afstelling van de auto te optimaliseren. "We hebben een aantal dingen met de auto geprobeerd, al werkten deze nog niet zo goed op de nieuwe supersofts. Toen ik terugkeerde in de pits  hebben we weer wat veranderd, maar je weet dat het op gebruikte banden niet zo geweldig is om een goede ronde te rijden. Desondanks heb ik mijn  rondetijd nog met vier tienden verbeterd. Morgen zal het beter gaan, maar we moeten ons nog verbeteren om Ferrari dan te verslaan."

De grote afwezige in de top tijdens de vrije trainingen is Mercedes. Het team dat leidt in de kampioensstrijd, lijkt in Maleisië niet in het goede ritme te komen. Volgens teambaas Toto Wolff hebben de zilveren pijlen "fundamentele problemen", waardoor ze in de vrije trainingen niet hoger kwamen dan een zesde plek. "De rondetijd is de realiteit, de stopwatch liegt nooit, en de rondetijden vandaag waren niet snel genoeg. Het is zeker van de ergste vrijdagen die ik me kan herinneren", aldus een teleurgestelde Wolff. "Momenteel zit er geen balans in de auto en je glijdt alle kanten op. De voor- en achterbanden raken oververhit en dan wil niets meer werken. Er zit een gremlin in de auto."