Amsterdamse taxichauffeurs kunnen niet rijden

Wat is er aan de hand in de hoofdstad van het land? De ene na de andere taxi maakt brokken. Vandaag was het al twee keer raak: eerst ramde de taxi met Manchester City-ster Agüero een paal en later ramde er één een tram.

Taxichauffeurs hebben in de meeste steden van Nederland niet de beste naam op het gebied van vriendelijkheid en rijgedrag. Veel mensen noemen een oranje, donker-oranje of knalrood stoplicht niet voor niets taxi-groen. De chauffeurs in Amsterdam hebben echter nog een ander probleem: het lijkt erop alsof ze helemaal niet kunnen rijden. 

Als we de Amsterdamse nieuwsbronnen erop naslaan dan blijkt er alleen al in september op zijn minst negen gewonden vielen in verongelukkende taxi's. Nou zit zo'n ongeval in een klein hoekje, maar het aantal crashes in Amsterdam is echt verbazingwekkend. Neem de twee ongevallen van vandaag. De eerste betreft een taxi die tegen een paal rijdt. Serieus, een paal in een stad. Echt, die staan niet midden op de weg, zeker in Buitenveldert is er genoeg ruimte. De chauffeur wilde kennelijk aan Manchester City Sergio Agüero laten zien dat zijn PT Cruiser niet onder doet voor een voetballersauto. Maar dat ging op knullige wijze fout en Manchester mag tegen Chelsea aantreden zonder de topspits.

Rond het middaguur gaat het weer op volstrekt bizarre wijze mis. Een taxi ramt op de Stadionweg een tram die vervolgens ontspoort. Een tram, kom op jongens. Les 1 bij autorijden: een tram heeft altijd (ALTIJD) voorrang. Dat zou een taxichauffeur toch onderhand wel mogen weten?

Als rijden je beroep is, dan zorg je er toch voor dat je het beter doet dan anderen? Die logica gaat bij taxichauffeurs kennelijk niet op, en dat is meteen ook de enige reden waarom Autobahn voorstander is van zelfrijdende auto's. Die autonome dingen kunnen mooi de crashende (en messentrekkende) taxichauffeurs vervangen.