Volkswagen gaat meekijken met alle nieuwe auto's

Kwantiteit is de enige manier om zo snel mogelijk kwaliteit te leveren, dat is het devies van Volkswagen Group bij het ontwikkelen van autonome auto's. De Duitsers gaan daarom volgend jaar data verzamelen uit hun verkochte wagens. 

Volkswagen gaat informatie oogsten uit alle auto's met camera's die ze vanaf 2018 verkopen. Uiteraard vragen ze de eigenaars wel vooraf om toestemming. Dankzij de enorme aantallen auto's die het bedrijf verkoopt kunnen ze met de databerg wegen inventariseren en rijpatronen zien. Die gegevens kunnen ze gebruiken voor het ontwikkelen van zelfrijdende auto's die zich hetzelfde (maar beschaafder) gedragen als normaal verkeer.

In 2016 verkocht de groep wereldwijd 6,8 miljoen auto's. Alleen al in Europa zou het bedrijf in theorie elke vijf uur een volledig nieuwe kaart van alle wegen kunnen maken op basis van de GPS-gegevens van de auto's die hier rondrijden. Dat doen de Duitsers niet, omdat het bedrijf daar geen toestemming voor heeft (gevraagd aan de eigenaars van de auto's).

Het plan van VW komt overeen met het systeem dat Tesla al een aantal jaar toepast, maar de mensen uit Wolfsburg verkopen veel meer auto's waardoor ze veel meer data kunnen verwerken. Daarmee kunnen ze enorm snel aan een volledig autonoom (level 5) model komen: de eerste daarvan staat voor 2021 gepland. Voorlopig is de nieuwe Audi A8 in 2018 de eerste auto die in Duitsland legaal met level 3 mag rondrijden.