Autofabrikanten duiken massaal op Saoedi-vrouwen

De beslissing om Saoedische vrouwen toe te staan te rijden heeft in het Midden-Oosten voor veel reuring gezorgd. Niet in de laatste plaats onder automakers, die een markt van 9 miljoen nieuwe afnemers zien openen. Komt dat charme-offensief.

Saoedi-Arabië is het laatste land ter wereld waar vrouwen niet mogen autorijden en tevens een land met veel rijkdom. Het zal u daarom niet verbazen dat de paarse broeken van de autofabrikanten bijkans een harde voorband kregen toen ze vernamen dat vrouwen per juli 2018 hoogstwaarschijnlijk datgene mogen wat hen altijd ontzegd is: een voiture besturen. Het land herbergt enorme miljardenvermogens en met het oliegeld is hier en daar slim geïnvesteerd, waardoor er een niet onaanzienlijke economie is opgebouwd.

En dus zetten autofabrikanten hun divisies in het Midden-Oosten aan het werk om vrouwen binnen te hengelen, zo meldt Bloomberg. Het gebeurt immers niet elke dag dat er in één klap 9 miljoen potentiële klanten bijkomen. Bovenstaande foto is van Ford en met afstand de slimste, krachtigste en meest toepasselijke. Maar ook anderen hebben in een mum van tijd toepasselijke vrouwendingetjes uitgedacht, allemaal gericht op de sterke en onafhankelijke powervrouw natuurlijk, want dat scoort zo lekker. Dat de vrouw in werkelijkheid nog steeds 3 meter achter haar (evt. boze) man moet lopen wordt maar even vergeten, zoiets scoort niet echt. 

Voor de makers van kleinere luxeauto's, maar ook adverteerders in het algemeen, is de wetswijziging in het door SUV's en grote sedans gedomineerde zandrijke koninkrijk (32 miljoen inwoners) een zegen, diensten als Uber zullen er waarschijnlijk onder lijden. Of de dames nu ook hun vermomming buitenshuis afdoen is een vraag voor later. Baby steps. Een overzicht van de campagnes: