Te koop: opulente Mercedes-limo van Afrikaanse dictator

Was je een Afrikaanse dictator in de vorige eeuw, dan waren er een paar zekerheden: je schond op grote schaal de mensenrechten, je had een fortuin op een bankrekening in Zwitserland en je reed zonder uitzondering in een Mercedes 600 Pullman.

De lange Mercedes was de must have onder de Afrikaanse onderdrukkers. Zonder Pullman onder je kont hoorde je er niet bij als volkuitbuitende leider. Deze limousines waren uiteraard van alle luxe voorzien, want het verschil met het van de honger stervend klootjesvolk mocht zo groot mogelijk zijn. 

Wil je ook genieten van dergelijke vulgaire weelde, dan is dat mogelijk. Deze Mercedes 600 Pullman wordt geveild en dit is er eentje met een mooie geschiedenis. Deze auto was namelijk van de Congolese regering en aangezien de 600 uit 1968 stamt, was dat tijdens het bewind van Mobutu Sese Seko. Een man die zijn politieke tegenstanders ophing, protesten met harde hand neersloeg en ondertussen een geschat eigen vermogen van een paar miljard dollar opbouwde. Het klassieke plaatje van een Afrikaanse dictator dus.

Deze Mercedes heeft echter geen wiel op Afrikaanse grond gezet. De Congolese regering bestelde destijds drie limousines, waarvan er twee naar Afrika werden verscheept. Dit exemplaar bleef in het Duitse Keulen bij de ambassade van het land. Handig voor als de Afrikaanse leiders naar het rijke westen kwamen om dure warenhuizen leeg te kopen en uit te leggen dat ze echt geen mensenrechten schonden. 

De limousine is voorzien van een enorm fout interieur dat nog steeds het originele rode leder draagt. Uiteraard zit er het nodige glanzende houtwerk in het dashboard verwerkt en er is airco aanwezig voor zowel de voor- als achterzijde van de cabine. 

Onderhuids ligt een 6,3 liter V8 die goed is voor een zeer bescheiden 250 pk. Daarmee was het mogelijk om de 2,5 ton zware auto naar een topsnelheid van 205 km/h te brengen en dat is wel zo handig als er elk moment een aanslag op je leven gepleegd kan worden.

In 2013 kreeg de Mercedes een mechanische restauratie, waarbij voor bijna 300.000 euro aan de auto is geklust. Dat verraadt al een beetje dat dit veilingitem geen koopje gaat worden. Veilinghuis Artcurial verwacht tussen de 400.000 en 500.000 euro te vangen voor de Pullman als deze op 15 oktober onder de hamer gaat tijdens een speciale Mercedes-veiling. Dictator spelen blijft een dure hobby.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed139bb43b96', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });