Max Verstappen: dit moet Red Bull anders doen in 2018

Het begint de laatste jaren een patroon te worden: Red Bull komt aan het begin van het seizoen matig uit de startblokken, en trekt het verschil met de top in de tweede helft weer recht. Max Verstappen heeft wel een tip om dit volgend jaar te voorkomen.

Traditioneel onthult de renstal van Red Bull, die in 2013 de laatste constructeurstitel binnenhaalde, pas op een zeer laat moment in de winterstop de bolide. Het voordeel hiervan is dat er kostbare tijd in de windtunnel gebruikt kan worden, maar in de praktijk komt het voordeel er niet altijd uit. 

Verstappen stelt daarom voor om de volgende keer eens niet tot het allerlaatste moment te wachten, maar de RB14 eerder te brengen: "I think just some different things in procedures, maybe not so late with the car in terms of bringing it out. [..] for sure they (the team) have learned from what happened also this year, with the new regulations."

Op de vraag of Red Bull overambitieus is geweest met het lange wachten in deze winterstop zegt Max: "Yeah. Maybe just stop it a bit earlier at that time, the development, but then drive the car because you learn a lot." Het zou natuurlijk kunnen, maar het is ook een mogelijkheid dat Red Bulls slechte start te wijten is aan het ontbreken van de focus van sleutelfiguur Adrian Newey bij de ontwikkeling van de RB13. Pas later werd Newey er in allerijl bijgehaald om puin te ruimen op het vlak van het chassis. Net als vorig jaar groeit Red Bull gedurende het seizoen richting de concurrentie, maar vorig jaar werd naar aanleiding van de seizoensafsluiter ook gehoopt dat de start dit keer beter zou zijn. Of drie keer scheepsrecht is? Dat zullen we zien in de komende wintertests en de seizoensopener in Australië, over een kleine 6 maanden.

Uit de 1-3 in Maleisië kan in ieder geval hoop geput worden voor de komende races. Over de huidige staat van de auto zegt Verstappen: "That is what we wished. But I think we have learned our lessons and hopefully next year we can start straight away very competitive. It's a completely different car in terms of my feeling with the balance. It's a lot more complete." Mooi, dat wordt dus vlammen op Suzuka dit weekend.