Pijnlijk. Koenigsegg verplettert record Bugatti Chiron

Hoewel de Bugatti Chiron nog geen nieuw snelheidsrecord heeft neergezet, waren ze er wel als de kippen bij om een andere record te claimen. De Chiron knalde in 42 seconden van 0 naar 400 km/u en weer terug naar 0. Het record bleef niet lang staan.

Wat waren ze trots bij Bugatti. Het 0-400-0-record werd gevierd als een echte overwinning. Niet alleen was daar het trotse persbericht, maar ook maakten de Fransen een speciale editie van de Chiron ter ere van de prestatie. Die auto draagt trots het nummer 42 in zijn grille als verwijzing naar de neergezette tijd en was het topstuk op de Bugatti-stand tijdens de afgelopen autoshow in Frankfurt. Daar kwam ook coureur Juan Pablo Montoya opdraven om aan de pers in geuren en kleuren te vertellen hoe hij tot deze fantastische prestaties kwam.

Ondertussen dachten ze in Zweden: Dat kunnen wij ook! We hebben een hypercar, we hebben landingsbaan en we hebben een testcoureur. Hoe moeilijk kan het zijn? Kwestie van auto aan het begin van de baan zetten, gas geven, wachten tot de teller bij 400 km/u komt en dan hard op de rem trappen. 

Zo gezegd, zo gedaan en het resultaat is indrukwekkend. Koenigsegg verbreekt niet alleen het record, maar snoept ruim vijf seconden van de tijd af. Met een indrukwekkende 36,44 seconden neemt de Koenigsegg Agera RS de titel van Bugatti Chiron over.

Van die tijd ging 26,88 seconden op aan het optrekken richting de 400 km/u. Die was na het afleggen van 1.958 meter bereikt, waarna de rem vol ingetrapt werd. Het remmen duurde 9,56 seconden en 483 meter. In totaal duurde de rit 37,28 tellen, maar de Koenigsegg haalde daarbij een snelheid van 403 km/u. Als deze extra snelheid niet wordt meegerekend, kom je uit op 36,44 seconden. 

Koenigsegg was eigenlijk helemaal niet van plan om de Agera RS dit trucje te laten doen. Het bedrijf wilde met de nieuwe Regera in de toekomst wel het sprintje uitvoeren, maar voor de Agera waren geen plannen. Een Agera RS-koper was echter bijzonder geïnteresseerd in de snelheid van zijn nieuwe speeltje ten opzichte van de concurrentie en met het record van Bugatti vers van de pers, was dit een kansje die de Zweden niet lieten liggen. Verwacht van Koenigsegg dus geen speciale recorduitvoering, want de prestatie werd neergezet met een klantenauto. Aangezien Koenigsegg voor de komende jaren is uitverkocht, heeft het merk de publiciteitshype rond het record ook helemaal niet nodig. Kijk Bugatti, zo kan het ook.