Taxivakbonden dreigen met stakingen

FNV en CNV liggen overhoop met de werkgevers van taxichauffeurs. Inzet is een nieuwe CAO, met een loonsverhoging van 3%. De taxiondernemers willen dat niet bieden en dus dreigen er stakingen.

Gefeliciteerd vakbonden CNV Vakmensen en FNV Taxi, jullie winnen vandaag de award voor de meest belabberde timing om een loonsverhoging te vragen. Juist op het moment dat Uber het land overspoelt met goedkope auto's die hetzelfde bieden als taxi, maar dan wel goed. Maar erger nog is de gekozen dag van vandaag: juist nu bekend wordt dat het lage BTW-tarief van zes procent wordt opgetrokken naar negen procent. Gevolg daarvan is dat onder andere taxi's duurder gaan worden in Nederland. De kans is groot dat dat ten koste gaat van de winstgevendheid van de taxi-ondernemeningen.

Goed, je kunt altijd om een loonsverhoging van drie procent vragen. Sterker nog, eigenlijk zou je gewoon altijd om een loonsverhoging moeten vragen, omdat het kan. Nee heb je, ja kun je krijgen, maar dreigen met stakingen is nu misschien niet zo heel handig. De gebruikers van een gewone taxi zullen tijdens die staking allemaal de Uber-app op hun telefoon installeren en ontdekken dat die een briljante oplossing heeft: een goedkope taxi met een vriendelijke chauffeur, die ook nog eens een PDF-je van het bonnetje en de GPS-gegevens van de rit naar je stuurt.

Wie eenmaal met Uber rijdt, gaat nooit meer terug. Well played vakbonden...

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f27f777f2e5c', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });