Elon Musk wil Puerto Rico redden en dat is geen goed idee

Velen zien Elon Musk als de vleesgeworden stripheld Tony Stark die de wereld voor alle onheil zal behoeden. Nu wil de techmiljardair weer Puerto Rico gaan redden met stroom en batterijen. Heel goed, maar hij moet gewoon auto's bouwen.

Nadat een van de heftige orkanen, die de Cariben dit jaar teisteren, Puerto Rico's 3,4 miljoen inwoners zo goed als zonder stroom achterliet denkt iedereen aan de wederopbouw van het eiland. Goed, bijna iedereen: Donald Trump vond het aanvankelijk maar gezeur van zijn overzeese landgenoten. Elon Musk ziet een kans om zichzelf positief in de kijker te spelen. Tesla kan volgens hem het hele energieprobleem van het eiland in een keer goed oplossen met een groen-elektriciteitsnetwerk van zonnepanelen en batterijen.

Nadat een Twitteraar Musk vroeg of hij geen oplossing voor het probleem van het eiland had, antwoordde hij dat Tesla inderdaad te hulp kan schieten. Dat doet hij echter niet gratis. Volgens Musk moeten de lokale overheid en marktpartijen zijn bedrijven om hulp vragen. 

De gouverneur van Puerto Rico was er als de kippen bij om Musk op de koffie uit te nodigen om ervoor te zorgen dat het niet alleen bij mooie praatjes blijft. Het is niet de eerste keer dat Elon Musk een door stroomproblemen getroffen gebied te hulp schiet met zijn batterij-oplossing. Ook in Australië is Musk met een project bezig om een probleem met stroomstoringen op te lossen. Daar heeft hij zichzelf een extra moeilijkheid gegeven: Tesla kan het stroomstoringsprobleem binnen 100 dagen oplossen. Als het ze niet lukt binnen die tijd dan is het complete project gratis.

Schitterend natuurlijk al die batterijen die over de hele wereld groenheid en vooruitgang brengen. Maar Elon, even een puntje van de orde: waar blijven die Tesla Model 3's nou? Als je al niet genoeg accu's hebt om elektrische auto's af te leveren, kun je dan niet beter even wat minder regio's van de wereld redden? Als Tesla eerst de wachtlijsten voor de Model 3 wegwerkt kan Musk daarna naar hartelust de wereld redden.