F1-rijden is miljoenen verliezen voor Robert Kubica

Toro Rosso heeft een klein rijdersprobleem voor de komende race. Pierre Gasly moet misschien elders racen en het team heeft nog geen vervanger. Robert Kubica wil wel, maar dreigt dan een dikke rekening van zijn verzekeraar te krijgen.

Toro Rosso kan een man als Kubica wel gebruiken als Pierre Gasly op de dag van de Grand Prix in Austin besluit om de laatste race van de Super Formula te rijden, waar hij kampioen kan worden. Zelf stapt Gasly het liefst in een F1-auto, maar Honda ziet hem graag in het Japanse kampioenschap strijden. Aangezien Honda volgend jaar motorleverancier is van Toro Rosso hebben ze aardig wat invloed.

Carlos Sainz Jr. maakt vanaf volgende race de overstap naar Renault en hoewel Toro Rosso Daniil Kvyat terughaalt uit zijn vervroegde pensioen komen ze als Honda zijn zin krijgt nog één coureur te kort. De functie is maar één race beschikbaar, want daarna rijdt Gasly de rest van het seizoen naast Kvyat

Zes jaar geleden crashte de Kubica in een rallyauto en dat zorgde voor verwondingen aan zijn hand waardoor hij zijn F1-carrière wel gedag kon zeggen. Uiteraard was de Pool hiervoor verzekerd en kreeg hij uitbetaald voor zijn arbeidsongeschiktheid. 

Zes jaar later blijkt Robert een doorzetter te zijn. Niet alleen is hij genoeg hersteld om te racen in andere klasses, maar ook de F1 is voor de comeback kid weer in zicht gekomen. Hij testte al bij Renault, nam Nico Rosberg aan als manager en heeft een test bij Williams in de agenda staan. Oftewel, het gaat lekker met Kubica en dat zint de verzekeraar helemaal niet. Die heeft tenslotte een onbekend, maar ongetwijfeld riant, bedrag uitbetaald omdat zijn droom eindigde tegen een vangrail in Italië. 

De verzekeraar eist de uitbetaling terug als Kubica weer in de F1 gaat racen. Het maakt daarbij niet uit hoe lang hij racet, dus ook een invalrace voor Toro Rosso zou al een fikse rekening opleveren. Kubica ziet daarom af van een losse race bij Toro Rosso als daar geen vast contract uit voortkomt. Zijn manager Nico Rosberg geeft aan dat ze meer op een traject met Williams focussen.

Wie wel naast Kvyat in Austin gaat rijden, is nog niet bekend.