Autobouwers al jaren aan het sjoemelstaal

Grote Japanse bedrijven stapelen faal op faal de laatste tijd. Was het eerder nog Takata die onveilige airbags leverde, nu is het Kobe Steel die sjoemelde met het geleverde staal. De gemelde kwaliteit werd niet altijd gehaald.

De staalgigant gaat diep door het stof en meldt dat het heeft gesjoemeld met documenten om de kwaliteit van hun producten beter te doen lijken. Vier procent van het geleverde aluminium en koper is van slechtere kwaliteit dan staat aangegeven op de levering. Dat is vervelend, omdat de producten zijn gebruikt bij het bouwen van Toyota's, Mazda's en Subaru's.

Wat voor invloed dit heeft op de gebouwde auto's is nog niet bekend. Het Japanse ministerie van Transport heeft wel de autobouwers opgeroepen om extra veiligheidscontroles uit te voeren op het de materialen die van Kobe vandaan komen. 

Toyota noemt de onthulling een "ernstig probleem", maar kan nog niet vertellen wat het effect is van het gesjoemel op de eindproducten. Ook andere bedrijven hebben nog geen melding gemaakt van gevolgen voor de producten waarin het aluminium is gebruikt. 

Kobe Steel is niet het eerste Japanse bedrijf dat de fout in gaat. Takata ging eerder door het stof nadat bleek dat de geleverde airbags slecht bleken te werken. In totaal riep het merk ruim 100 miljoen airbags terug, wat resulteerde in enorme terugroepacties bij tientallen fabrikanten. Het Japanse concern kreeg een boete van een miljard dollar en vroeg in juni faillissement aan.