Rechter laat oude benzineauto's weer Rotterdam in

Alweer haalt wethouder Pex Langenberg bakzeil in zijn ijver om Rotterdammers met een oude benzinemotor de stad uit te pesten. De Raad van State vindt dat de gemeente Rotterdam onjuist handelt bij het verbieden van auto's die ouder zijn van 25 jaar.

Sinds januari 2016 heeft Rotterdam een milieuzone waar oude dieselstokers en benzineauto's niet naar binnen mogen. Voor dieselmotoren is er weinig twijfel over de geldigheid: die van voor 2001 hebben af-fabriek geen roetfilter en die mogen daarom de stad niet in. 

Bij benzinemotoren ligt het echter anders, daar heeft de gemeente gekozen voor de grens 1 juli 1992. Op 14 juni van dit jaar bepaalde de rechtbank Rotterdam dat de milieuzone voor benzinewagens niet te handhaven was. Volgens de rechtbank had de gemeente "niet aannemelijk gemaakt dat deze voertuigen gezamenlijk een onevenredig groot deel van de uitstoot van stikstofdioxide veroorzaken".

Hoewel de rechter in zijn uitspraak de gemeente belette om het besluit dan gewoon opnieuw te nemen, deed de gemeente dat toch. Op 4 augustus stak D66-wethouder Pex Langenberg zijn middelvinger op naar de rechtspraak en voerde de milieuzone gewoon weer in.

Vandaag deed de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak in de zaak. In het kort: Rotterdam houdt zich niet aan de regels. Het nieuwe besluit van 4 augustus is onjuist aangezien de rechter daarvoor geen ruimte had gegeven. De maatregel is te ingrijpend voor veel Rotterdammers (want ze kunnen niet meer van en naar hun huis rijden) en daarom heeft de Afdeling het besluit van de gemeente meteen geschorst.

Gevolg is dat we allemaal onze benzinemotoren kunnen starten, naar de Coolsingel mogen rijden om daar even naar wethouder Langenberg te tüüüterün.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dc9de7c94640', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });