Chinezen krijgen meer Jaguar XE dan wij

In China telt alleen wie de langste heeft. Niet dat ze constant elkaars jongeheer opmeten, want het draait hier om de lengte van de auto. Jaguar speelt hier handig op in en plakt extra auto aan hun XE. 

De regel is simpel: als je een succesvolle sedanverkoop wil in China, dan moet je een verlengde versie leveren. Die extra ruimte moet daarbij ten goede komen aan de passagiers achterin, want beenruimte achter in je auto is echt een statussymbool in het oosterse land. 

Autobouwers creĆ«ren dan ook massaal verlengde uitvoeringen van hun modellen, maar aangezien Europeanen niet extra willen dokken voor die ruimte, verschijnen deze lange versies alleen in China op de markt. Daardoor zijn de Chinese straten gevuld met auto's als de Audi A4 L, BMW X1 L en Mercedes C-Klasse L, terwijl je die in de rest van de wereld niet tegenkomt. 

Jaguar gaat ook meeliften op deze trend, want dit is het eerste beeld van de verlengde XE. De sedan krijgt de toepasselijke en weinig verrassende naam XEL en profiteert van een tien centimeter langere wielbasis. Die komt hierdoor uit op 2,94 meter terwijl de totale lengte van de auto met elf centimeter groeit naar 4,97 meter. Een bescheiden 1,3 centimeter aan extra hoogte moet ervoor zorgen dat het ontwerp van de XE in verhouding blijft. 

Officieel debuteert de XEL pas op de autoshow in Guangzhou (nee, wij gaan ook niet) in november en dan zal blijken of Jaguar genoeg compensatiecentimeters hebben toegevoegd aan de sedan. Mochten de Chinezen meer ruimte wensen, dan is er altijd nog de grotere XF L die al op markt is. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ecf0f99b73f5', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });