Yamaha's elektrische motor heeft artificial intelligence

Ook in de wereld van de tweewielers staan de ontwikkelingen niet stil en dat wordt bewezen door deze Yamaha MOTOROiD. Een concept bike met een elektrische aandrijving en kunstmatige intelligentie aan boord. 

Ja, je leest het goed: kunstmatige intelligentie. Volgens Yamaha kan de motor zijn eigenaar herkennen en "interacties uitvoeren zoals andere levende wezens". Wat dat precies inhoud wordt nog niet gespecificeerd, maar wij zien een soort motorversie van Knight Riders K.I.T.T. voor ons. Yamaha zal ongetwijfeld meer uitleg over de techniek geven als de tweewieler aan het publiek wordt voorgesteld op de motorshow in Tokio later deze maand.

Het is een interessante theorie die Yamaha hier op motoren loslaat. Veel rijders hebben toch al een sterke band met hun geliefde motor, dus waarom zou je dat niet een stapje verder doorvoeren met een machine die laat merken blij te zijn als je weer komt voor een ritje of je op je gemak stelt als je ongewoon agressief rijdt. Zo zou je motor bijna de functie van een huisdier gaan vervullen.

De futuristisch ogende MOTOROiD is natuurlijk elektrisch. Ook de motorbranche warmt zijn doelgroep langzaam op voor het idee van elektrisch rijden, dus een beetje prototype heeft de brandstoftank bij het grof vuil gezet. Deze Yamaha haalt zijn energie uit cilindervormige batterijen in het midden van de motor. 

Een opvallend detail is het zitje dat zich om de rijder heen vouwt. Hierdoor krijg je extra steun in de rug. Niet dat je lekker achterover kan leunen, want de handgrepen zitten laag en ver naar voren. De koplamp steekt niet uit, zoals we gewend zijn op motoren, maar nestelt zich tussen de vork die het stuur vormt. 

Uiteraard gaan we deze motor niet in productie zien, maar het geeft wel een interessant beeld van de mogelijkheden. En wie weet is het over een aantal jaar heel normaal om een gesprek met je tweewieler te voeren.