Tesla ontslaat honderden bouwers van de Model 3

Terwijl de productie van de Model 3 maar moeizaam op gang komt, blijkt dat Tesla afgelopen week een paar honderd werknemers op straat heeft gezet. Zelf zeggen ze dat het normaal is. Wat is er aan de hand bij de stekkerautofabriek?

Niemand weet precies hoeveel arbeiders er deze week bij Tesla uit zijn gevlogen, maar een van de slachtoffers denkt dat met hem een stuk of vierhonderd man de zak hebben gekregen. Fortune spreekt zelfs van tussen de vierhonderd en zevenhonder man. De overtallige werknemers zijn niet alleen de lagere jongens en meisjes, er blijken ook veel teamleiders en toezichthouders tussen te zitten.

Wat is er aan de hand? Terwijl Elon Musk mooi weer speelt en filmpjes post van werkende robots, blijken er ook maar 260 exemplaren van de Model 3 te zijn gebouwd. The Wall Street Journal berichtte vorige week dat het erop lijkt dat de auto's nog steeds volledig met de hand in elkaar worden gezet. Dat bericht echter stevig ontkend door de woordvoerders van Tesla. 

Over de ontslagronde gaat het bedrijf ook volledig Mohammed Saïd al-Sahaf (there are no bombs on Bagdad [klaboem]): er is niets aan de hand, bedrijven ontslaan gewoon mensen. "Zoals bij elk bedrijf, en zeker bij een bedrijf met 33.000 werknemers, zorgen evaluaties soms ook voor het vertrek van een werknemer. Tesla blijft groeien en nieuwe werknemers aantrekken." Ja, een werknemer, maar vierhonderd 'een werknemers' tegelijk is toch best weel veel. We hebben het dan over een tot twee procent van het totaal.