Het summum: McLaren F1 zonder kilometers te koop

De paar McLarens F1 die in de jaren 90 werden gebouwd laten nog steeds de harten van autoliefhebbers wereldwijd harder kloppen.  De eerste straatauto die bijna 400 kilometer per uur haalde moet in je collectie staan als je wilt meetellen.

Sommige dingen uit de nineties hebben de tand des tijds niet doorstaan, terwijl andere juist moeiteloos door blijven gaan met scoren. De CD en de CD-ROM behoren inmiddels tot het verleden, maar de muziek die erop stond kan vaak nog mee als tijdloos. De liefde voor de McLaren F1 kan ook nog moeiteloos mee met de tijd. Misschien is de liefde voor de supercar zelf nog wel groter geworden gedurende de jaren.

Het is iets dat de eigenaar van deze gele F1 waarschijnlijk al zag aankomen. Hij kocht deze wagen met chassisnummer 060 in 1997 en zette hem direct in zijn garage. De auto is niet uitgepakt, en niet bereden: werkelijk alles zit nog in het plasticfolie dat de werknemers in de fabriek eromheen hebben gedaan. De 239 kilometer op de teller zijn allemaal gereden door het personeel van McLaren bij de tests die gedaan werden voor de aflevering van de auto.

Dat betekent ook dat de vergulde gereedschapsset, en de reiskoffers die erbij geleverd werden nog nooit zijn aangeroerd. Ook het TAG Heuer F1 V12-horloge dat erbij kwam zit nog steeds als nieuw in zijn doosje.

Alles bij elkaar opgeteld maakt het deze McLaren F1 tot een zeer gewild object. Anderzijds heb je er helemaal niks aan. De motor van de auto heeft al twintig jaar niet gelopen, wat ongetwijfeld helemaal niet goed is. Zelf een V12 van BMW kan daar niet goed tegen. Mocht je de auto kopen, dan kun je hem alleen maar in je garage rollen en ernaar kijken (terwijl er allemaal plastic in de weg zit. Ga je ermee rijden dan moet je erop rekenen dat je zo een paar miljoen euro weggooit. De waarde van de auto daalt immers zodra hij niet meer in deze -belachelijke- toestand verkeert.

Met de vorige McLaren F1 die onlangs voor €13.233.923 werd geveild kunnen we nu rekenen op een absolute recordbreker. Tja, de beste McLaren F1 is meteen ook de meest nutteloze auto ooit, toch jammer.