BEELD. Zo schaamteloos kan je BBS-velgen klonen

Kopieën. Sommige zijn subtiel en onderhevig aan interpretatie, andere ronduit schaamteloos tot in elk detail. Imitatievelgenmerk '885' probeerde te piggybacken op de klassieke BBS-velgjes, maar hier stak de rechter een stokje voor.

Toen BBS er lucht van kreeg dat er een imitatietroepmerk opereerde onder de naam '885', dat tot in de kleinste details alles van BBS had gekopieerd, besloot het achter de makers ervan aan te gaan. Het kwam uit bij een Finse webshop die de imitatiewaar verkoopt. We vermoeden dat er banden met China liggen, maar juridisch is het makkelijker om een bedrijf uit een andere EU-staat aan te pakken. 

De Finse rechter oordeelde al in januari van dit jaar dat de Finnen BBS een schadevergoeding verschuldigd zijn, maar tot op de dag van vandaag wordt er nog gestreden. Heck, zelf de imitatiewaar staat nog gewoon in de webshop. Hieronder beeld van de 885-varianten 'LeMans' en 'Classic RS', waarvan zelfs Stevie Wonder nog ziet dat het pure BBS-klonen zijn. 

BBS onderneemt ondertussen actie: “To make pirating even more difficult in the future, we will be applying a hard-to-copy authentication hologram to all BBS branded wheels manufactured from 2018 onwards.” Mmkay, hoewel we niet denken dat dit koopjesjagers ervan weerhoudt om voor goedkope imitatiewaar te gaan.