Compleet tankstation verwoesten: zes jaar brommen

Een 34-jarige man die vorig jaar een tankstation langs de A12 bij Gouda compleet in as legde, moet zes jaar naar tralies kijken. Dat oordeelde de rechter vandaag. De man reed vol gas in op het gebouw langs de snelweg waarna brand uitbrak.

In de nacht van drie op vier september 2016 ramde de man met zijn auto het tankstation in. Er brak brand uit, maar dankzij de noodstops op de benzinepompen kon het vuur niet bij de brandstofopslag komen. Het tankstation aan de A12 brandde wel volledig af en ook een paar auto's gingen in vlammen op. 

Alleen de dader moest met een ambulance worden afgevoerd voor een bezoekje aan het ziekenhuis, want wonderbaarlijk genoeg vielen er geen extra slachtoffers. Door het ongeval werd de A12 destijds tijdelijk afgesloten en het duurde ruim een half jaar voordat pompstation De Andel zijn deuren weer kon openen. 

In eerste instantie verklaarde de man aan een agent dat hij zelfmoord probeerde te plegen, maar later krabbelde hij terug. In de rechtszaak claimde hij plots dat hij door drankgebruik onwel was geworden. Wij vinden het allebei compleet idiote redenen om onschuldige omstanders in gevaar te brengen en ook de rechter had geen boodschap aan zijn verklaringen. In de uitspraak stelde de man met de hamer dat de automobilist opzettelijk op het tankstation was ingereden en daarmee het risico nam dat er doden zouden vallen.

De roekeloze bestuurder wilde niet meewerken aan een psychiatrisch onderzoek en daarom besloot de rechter hem gewoon voor langere tijd achter tralies te stoppen. Zes jaar voor brandstichting en poging tot doodslag is conform de eis van het Openbaar Ministerie, maar dat betekent nog steeds dat de man over maximaal vier jaar weer buiten staat. We hopen dat als hij dan nog steeds uit het leven wil stappen, hij ver uit de buurt blijft van een auto.