Dit is Polestars plan om Tesla te verslaan

De Polestar 1 die vandaag onthuld werd is slechts de eerste stap in een groter plan. De Volvo-dochter heeft nog twee modellen in de agenda staan en gaat daarmee echt de aanval inzetten op Tesla en de elektrische automarkt.

Hij ziet er goed uit en heeft met 600 pk, 1.000 Nm en een volledig koolstofvezel body ook de ingrediënten om hard en scherp te rijden. Toch is de 1 niet het massamodel dat Polestar groot gaat maken. Al deze technologische highlights maken van de 1 vooral een halo-model. Een topper om te laten zien waartoe het bedrijf in staat is en om het imago van het kersverse merk een stralende start te geven.

Hoewel de prijs nog niet bekend is, doen de specificaties vermoeden dat het hier om een relatief duur model gaat. De doelgroep voor deze eerste Polestar zal dus klein zijn en met 500 auto's per jaar is de productie daarop aangepast. Alleen de gefortuneerde liefhebbers zullen de auto aanschaffen, maar ondertussen staat de pers wel vol lovende woorden over deze hybride performance coupé. 

Dat laatste moet van pas komen als de andere modellen verschijnen. Na de 1 staan er nog twee Polestars op het programma die helaas dezelfde voorspelbare namen krijgen. In 2019 verschijnt de 2 en niet veel later komt de Polestar 3.

De Polestar 2 zet de brandstofmotor definitief bij het grofvuil, want dit wordt een volledig elektrisch model. Het zal een midsize sedan worden die is te vergelijken met de Tesla Model 3. Verwacht van de Polestar 2 ook een bereikbaarder prijskaartje, dit wordt tenslotte het model dat in grote getale de fabriek moet verlaten.

Zoals we op de kleuterschool geleerd hebben komt na de 2 de 3. De Polestar 3 zal een compacte SUV worden die ook een volledig elektrische aandrijving krijgt. Waarschijnlijk kan dit model concurreren met de nog te verschijnen Tesla Model Y.

Een ander trucje dat Polestar van Tesla heeft afgekeken is het dumpen van dealers, alleen gaan de Zweden nog een stapje verder. "Polestar will also move away from today’s traditional ownership model", lezen we in het persbericht. Niet alleen is de auto alleen maar online te bestellen, ook koop je hem niet echt. Je neemt een abonnement op de auto voor twee of drie jaar, inclusief onderhoud, haal- en brengservice en de mogelijkheid om een bepaald aantal dagen andere Polestars/Volvo's te huren. Een soort leasen plus dus. Na de looptijd van het contract neemt Polestar de 1's weer terug en worden ze opgeknapt. Vervolgens worden ze echt verkocht op de tweedehandsmarkt. 

Het is niet duidelijk of nieuwe manier van aanschaffen alleen voor de Polestar 1 gaat gelden of dat ook de andere modellen dit systeem gaan volgen. Polestar-dealers komen er in ieder geval niet, ook niet als onderdeel van Volvo-dealers. Wie wel liever persoonlijk contact heeft, kan terecht bij een nieuw op te richten netwerk van zogenoemde Polestar Spaces verspreid over de wereld.