GP Amerika mogelijk laatste F1-race Daniil Kvyat

Bij Toro Rosso lijkt op het moment wel elke race een wijziging in de rijders-lineup te zijn, komend weekend komt het aantal coureurs voor STR dit jaar op vier. Kvyat is een zekerheidje voor Austin, maar daarna ligt alles open.

STR begon het seizoen met Sainz en Kvyat als coureurs, maar inmiddels is Sainz naar Renault vetrokken en Kvyat op een verder zijspoor beland. De afgelopen twee races moest de Rus aan de zijlijn kijken hoe Pierre Gasly in zijn auto reed, maar komend weekend mag hij weer instappen. Dit doet hij echter niet in zijn eigen auto - die bestuurd wordt door Brendon Hartley - maar in de bolide van Sainz.

Gasly heeft dit weekend verplichtingen in een andere raceklasse, maar stapt 100% zeker de laatste drie races van het seizoen (Mexico, Brazilië, Abu Dhabi) weer in. Voor het andere stoeltje in de ex-bolide van Sainz is alles nog open. Afhankelijk van hoe Hartley het in Austin doet kan het team de keuze maken hem te behouden en Kvyat te bedanken voor de bewezen diensten of toch voor de ervaring van Kvyat te gaan. Het is nogal een stretch voor iemand die nog nooit in ene F1-bolide zat, maar Hartley (27) heeft als voordeel dat hij het circuit op zijn duimpje kent: Austin staat op de WEC-kalender en de Kiwi heeft er in zijn Porsche 919 menig zes-uursrace gereden. Daarnaast is hij op zoek naar een team voor 2018, aangezien Porsche stopt met het WEC. Hartley maakte vroeger deel uit van Red Bulls juniorprogramma en racete met Mark Webber in het Porsche-team, de links naar Red Bull liggen er overduidelijk.

Overigens kan STR dit seizoen niet nóg een coureur uit de hoge hoed toveren, de regels stellen zeer duidelijk dat elk team maximaal vier verschillende coureurs mag inzetten binnen een seizoen.

Ergens hebben we wel te doen met Kvyat: de Rus is in de bloei van zijn carrière door Max Verstappen uit de Red Bull gestoten, moest het vervolgens rooien in het juniorteam, en is ook hier de speelbal van ander talent geworden tot het punt dat hij niet eens in zijn eigen bolide mag terugkeren. Maar dan herinneren we ons hoe ontzettend slecht deze faalhaas dit seizoen heeft gereden, en vervalt het medelijden weer. In de koningsklasse hoort alleen het beste van het beste te rijden, Kvyat viel dit seizoen vooral op door zijn vermogen anderen van de baan te tikken en buiten de punten te rijden. Mocht hij buiten de boot vallen, dan kan Kvyat gelukkig altijd uithuilen bij zijn vriendin Kelly Piquet. Jep, Piquet: it's a small world.