Vitrinevulling: een Bugatti W16 voor €8.000

Ha. Een complete Chiron-aandrijflijn voor 8 mille, daar moet wel ergens een addertje onder het gras schuilen. Nee hoor, het blok is volledig legit... of toch niet?

Je kent het waarschijnlijk wel: je hebt, in een poging indruk te maken op die blonde van HR, iets te enthousiast staan revven met je Bugatti Chiron en per ongeluk de W16 opgeblazen. Snappen we wel, dat kan de beste overkomen. We raden in dat geval echter niet aan om ter vervanging deze relatief voordelige W16-met-versnellingsbak in de motorruimte van je hypercar te lepelen. Ten eerste komt je Chiron zonder duwen geen meter meer vooruit (geen bewegende delen) en ten tweede hou je bergen aan ruimte over, want het betreft een 1:4 schaalmodel. Ook 4 stuks aaneenschakelen als lifehack helpt niet: we probeerden het en onze WWWW64 was nog steeds niet vooruit te branden.

Verantwoordelijk voor dit mooie staaltje schaalbouwwerk is Amalgam, een toko die (zeer) high-end schaalmodellen bouwt en zijn werk heel serieus neemt. De W16 is een zo exact mogelijke replica, tot aan de turboladers en slangklemmen aan toe. Om hun creatie zo waarheidsgetrouw als mogelijk te maken werkte Amalgam nauw samen met Bugatti. In elk exemplaar zitten 220 manuren, wat de prijs van $9.365 (of €7.924,69, bij benadering) deels verklaart.

Het Bugatti-blok is overigens niet het duurste in de Amalgam-catalogus, als je een schaalmodel van een Ferrari 333SP wilt bijvoorbeeld, ben je minimaal $11.176 kwijt. Maar de vrouwtjes komen wel als vliegen op de stroop op je af, als je zo'n indrukwekkend schaalmodel hebt.