Polestar 1 is stiekem een vijf jaar oud gerecycled concept

Kenners zagen het in de teaserfase al aankomen: de Polestar 1 lijkt verdacht veel op de Volvo Coupe Concept uit 2013. Met een reden, want het management besloot een productieversie bij het nieuwe onafhankelijke Polestar onder te brengen.

Toen Volvo een kleine vijf jaar geleden in de aanloopfase naar zijn nieuwe modellen zat, presenteerde het ter voorbereiding een drietal concepts: de Concept Coupe, de Concept XC Coupe en de Concept Estate. De laatste twee transformeerden tot XC90 en V90, maar de Coupé ontwikkelde zich niet - zoals je wellicht zou verwachten - tot C90. Er werd weliswaar begonnen aan het design voor de spirituele opvolger van de C70, maar hoofddesigner Ingenlath werd teruggefloten door zijn CEO, Hakan Samuelsson. Deze wilde dat het concept als standalone Polestar-auto door het leven zou gaan, zo meldt Motor 1.

Nadat Polestar, dat destijds nog vastzat aan Volvo, aan de slag was gegaan met het Coupe Concept kwam hier een auto met veel koolstofvezel en een aanzienlijk hoger vermogen dan standaard uit. Zijn lot was bezegeld: de coupé werd doorgeschoven naar Polestar, waarvan toen intern al duidelijk werd dat het een stand-alone merk zou worden.

Als u bovenstaande marketing-kletspraat gelooft, dan is Volvo/Polestar erg blij met uw onnozelheid. Ze hadden natuurlijk ook gewoon een C90 volgens de richtlijnen van de rest van de 90-reeks kunnen maken én een Polestar-variant ernaast, maar waarschijnlijk was hier even geen budget of productiecapaciteit voor. Volvo is een klein merk, dat keuzes moet maken. Daarnaast moeten nu al in Zweden, België en China alle zeilen bijgezet worden om te voldoen aan de vraag. Er komt volgend jaar wel een fabriek in de VS bij, dus op termijn achten we het niet geheel onmogelijk dat er toch nog een C90 komt. Met de komst van de XC40 is Volvo voorlopig klaar met zijn SUV-lijn, dus wie weet komt die dikke coupé er nog. Prio 1 heeft hij echter zeker niet.

Vanaf volgend jaar rolt de Polestar 1 van de band in het Chinese Chengdu, om daarna op de trein naar Europa gezet te worden. Veel treinen met Polestars gaan er niet rijden, er worden er slechts 500 per jaar gemaakt. Hieronder nog even de inspiratiebron, het Coupé Concept uit 2013.